З нагоди 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки в Івано-Франківську відбулася 25-та сесія обласної ради. На неї прибули народні депутати України, керівники виконавчої влади Прикарпаття та місцевого самоврядування, представники політичних партій та громадських організацій.

Голови ОДА Олег Гончарук (ліворуч) та облради  Олександр Сич (праворуч) із ректором ІФНТУНГ Євстахієм Крижанівським.


Із доповіддю про передумови створення на теренах колишньої Австро-Угорської імперії Західноукраїнської Народної Республіки, її становлення виступив професор Тернопільського національного економічного університету Микола Лазарович. Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич у вітальному слові наголосив на тому, що ЗУНР, як і інші державотворчі утворення минулого століття, стала фундаментом сучасної Української держави. Тому треба конституційно закріпити початок Української держави — з часу створення ЗУНР. «Ми сьогодні святкуємо століття створення нашої держави», — підсумував Олександр Сич.
Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук із нагоди ювілею ЗУНР зачитав привітання Президента України.
З нагоди 100-ї річниці ЗУНР керівники області Олександр Сич та Олег Гончарук нагородили ювілейними медалями Миколу Лазаровича, а також ректора Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахія Крижанівського.
Такої ж нагороди удостоївся 95-річний Мирослав Симчич (на знімку),

колишній сотенний УПА. У вітальному слові сотенний на псевдо «Кривоніс» наголосив на тому, що його покоління виборювало незалежність України, а тепер важливо її обстояти.
Низка відомих мешканців Прикарпаття удостоїлися нагород із нагоди 100-річчя ЗУНР, а зокрема почесний громадянин Івано-Франківська, керівник Івано-Франківської станиці Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української національної армії Михайло Мулик.
Наприкінці урочистої сесії Олександр Сич та Олег Гончарук провели спецпогашення поштової марки, виготовленої до 100-річчя проголошення ЗУНР. Урочистості з нагоди ювілею продовжилися святковим концертом у Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі.

Івано-Франківська область.

Фото автора.