У Краматорську Донецької області відбувся дводенний форум «Ефективне місцеве само-врядування як запорука демократичної та правової держави». Захід ініційовано Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями за підтримки Ради Європи.
Голова парламентського комітету Сергій Власенко акцентував увагу на позитивних кроках у впровадженні реформи місцевого самоврядування, зокрема, формуванні об’єднаних територіальних громад, передачі повноважень на місця, створенні центрів надання адміністративних послуг тощо. Водночас він наголосив на існуванні питань, які потребують вирішення як на законодавчому, так і на рівні органів виконавчої влади.
Урегулювання, за його словами, зокрема, потребують питання служби в органах місцевого самоврядування, передачі органам місцевого самоврядування повноважень з розпорядження землями за межами населених пунктів, нагляду за діяльністю самоврядних органів, призначення перших виборів в ОТГ, які розташовуються біля лінії розмежування.
Проблему створення ОТГ на прифронтових територіях порушив і в.о. голови Луганської обласної державної адміністрації Сергій Філь. Він розповів про ситуацію з призначенням перших виборів у Гірській, Щастинській та Новоайдарській ОТГ.
Учасники форуму також розглянули такі теми, як стратегічне планування в якості інструмента нової регіональної політики, вирішення питань внутрішньо переміщених осіб, розвиток суспільного мовлення та мовлення громад тощо, а також ознайомилися з європейським досвідом та стандартами у відповідних сферах.

Луганська область.