Дорогі кияни!

У кожної держави є дати, які болем і водночас гордістю пронизують серця мільйонів. Таким днем для українців є 6 листопада — день визволення від нацистських поневолювачів одного з найдавніших і найпрекрасніших міст на землі, нашої улюбленої столиці — міста Києва.

6 листопада 1943. Київ зустрічає визволителів.

У цей день 75 років тому зруйнований, понівечений, але не скорений Київ вдихнув повітря такої довгоочікуваної свободи. Кожен епізод визволення Києва сповнений відваги тисяч наших співвітчизників. Під час визволення міста загинули майже півмільйона військових, 65 з’єднанням та частинам, які відзначилися в боях за столицю, було присвоєно почесне найменування Київських.
Щира вдячність визволителям Києва за докладені зусилля у відстоюванні людської честі й гідності, виборюванні незалежності нашої рідної України. У цей день ми низько схиляємо голови над могилами загиблих воїнів і мирних громадян, вшановуємо героїв перемоги, повоєнного відродження й розбудови міста.
На долю нашої столиці під час Другої світової випали ворожі смертоносні бомбардування, нищення Хрещатика і прилеглих до нього кварталів центру міста, жахіття Дарницького концентраційного табору, воєнної окупації, трагедія Бабиного Яру, примусових робіт у Німеччині. Але місто вижило, хоча майже з мільйона його мешканців восени 1943-го залишилось лише близько 180 тисяч.
Столиця загоїла рани, завдані війною, але пам’ять про героїчні і трагічні випробування не стерлась. Вона — в серцях і помислах киян та передається нащадкам у спадок. Дух волі й гідності жителів столиці й надалі творив історію боротьби українців за незалежність. Ви були в авангарді студентських протестів 1990-х, Помаранчевої революції, Революції Гідності.
Не перерветься почесна естафета ратних подвигів героїв минулих поколінь, їх приклад залишатиметься взірцем у справі служіння Україні та її народові. І нині наші мужні захисники східних кордонів держави гідно продовжують віковічну традицію української суверенності. Честь їм і довічна вдячність українського народу!
Щиро бажаю всім, хто творить славу сьогодення міста і його майбуття, міцного здоров’я, звершення сподівань, благополуччя і злагоди в родинах.
Нехай на київській благословенній землі довічно панують спокій і добро!
Слава Україні та її героїчній столиці — місту Києву!

Голова 
Верховної Ради України
Андрій ПАРУБІЙ.
Фото ЦДКФФА імені Г. С. Пшеничного.