Олег ПАНЧУК: «Шквалу проросійщини нині може потужно протистояти тільки одна людина — Президент»

Про це, виступаючи у Мармуровій залі ЧНУ імені Юрія Федьковича з нагоди 100-річчя Буковинського віча, заявив шанований буковинець, племінник Ольги Кобилянської, активний учасник визвольних змагань 1980—1990 років, професор Олег Ельпідефорович Панчук (на знімку).

Він є свідком кількох епох боротьби українців за незалежність, сам доклав рук та таланту до здобуття вільної України, а тому має право на принципову оцінку.
«Якщо відповідати на запитання, що Україну чекає в майбутньому, то моє бачення ситуації таке: зрозуміло, Москва після того, як не змогла скорити Україну у військовий спосіб і поставити на коліна наш народ, буде вдаватися до іншої стратегії.
Нам допомогло те, що ми мобілізували всю світову громадську думку, на наш бік стали всі провідні світові держави, і ми вистояли. Тепер Москва поставила на карту все, у неї останній шанс зачепитися за Україну. Це вибори.
У нас наступного року відбуватимуться президентські та парламентські вибори. І Кремль розробляє плани, як тепер уже мирним шляхом скинути владу в Україні й знову взяти нашу державу під свій контроль.
Наступний рік буде дуже важким. Судячи з усього, вони мобілізують усі свої сили, всю свою п’яту колону в Україні, всіх своїх агентів Москви, котрі отаборилися тут. Процес уже пішов, це видно із засобів масової інформації. Відверто проросійська преса та телебачення, а також окремі недолугі українські ЗМІ вже лиють воду на млин Москви. Все українське, починаючи від Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, війська, мови, паплюжиться і подається у негативному світлі.
Вони зумисне не подають позитиву і про Росію, щоби завуалювати свою підривну роботу. Нав’язується думка, що ці люди теж зацікавлені лише у змінах в Україні. Це не так.
Ми всі розуміємо, якої України вони хочуть. З російською мовою навчання, з відміною процесу декомунізації, скасуванням курсу на ЄС та НАТО, а також інших кроків, котрі реставрують присутність Москви тут. Їх повно у всіляких партіях: великих і малих, котрі створені з однією метою — підірвати довіру до влади, роздробити голоси наших виборців.
Небезпека полягає у тому, що всі вкупі вони можуть мати у Верховній Раді майже третину голосів. Якщо до цього числа долучити ще наших популістів, котрі переймаються тільки тим, що ще в Україні можна проковтнути, виникає загроза, що вони разом навіть можуть створити уряд. І цей уряд виступить, наприклад, із таким гаслом «Ми за мир», яке легко лягає на душу людей. Бо хто проти миру, підніміть руки, таких нема.
Інше гасло — «За благополуччя народу», чого теж бажають усі. Те, що це пустопорожні обіцянки для того, щоби знову відкрити шлюзи для російської експансії, українці зрозуміють потім, коли буде пізно.
Сталося так, що нині в Україні усьому цьому шквалу проросійщини може протистояти тільки одна людина — чинний Президент Петро Порошенко, котрий має підтримку української інтелігенції, патріотів, розумних людей, а також Європи, США та Канади.
Президент, якого ми знову оберемо, має бути людиною твердою, послідовною, наділеною великим досвідом. Наголошую ще раз, зараз — це Петро Порошенко. Навіть при всіх його недоліках, у яких його звинувачують переважно огульно, у тому числі наші радикально налаштовані люди, які хотіли би, щоби реформи рухалися швидше, як швидше повертався би Крим.
Ціна питання дуже висока, і це треба розуміти кожному та підійти до виборів з повною відповідальністю перед Україною», — наголосив Олег Панчук.

Вл. інф.