Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Без перебільшення, ситуація, яка склалася з підняттям тарифів на газ, а відповідно тарифів на комунальні платежі, фактично є безпрецедентною. Так само, як і ситуація в сесійній залі. Майже 30 діб профільний комітет ніяк не може розглянути питання мораторію на підвищення тарифів на газ. Немає його і в нинішньому порядку денному комітету. Я звертаюсь до глави парламенту з пропозицією: є чітка позиція депутатських фракцій і груп, де ми наполягаємо на включенні в порядок денний цього питання... Думаю, проблеми, які накопичились у зв’язку з необґрунтованим підняттям цін на газ і підвищенням тарифів — це першочергові питання, які мають бути розглянуті в сесійній залі.
Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Минуло п’ять років від початку Революції Гідності. Я, моя команда брали участь у цій революції разом із мільйонами українських громадян. Але що за ці п’ять років отримали українці — приниження бідністю! На вимогу МВФ підняли ціни на газ і тарифи на комуналку. Люди, щоб отримати субсидію, вимушені виписувати дітей із хати. Після підняття цін на газ зросте і вартість ліків, продуктів харчування. Мільйони українців через мізерні зарплати та пенсії не мають можливості купити ні ліки, ні продукти харчування. Цього тижня на вимогу МВФ уже бюджет будуть приймати. У мене запитання до Президента, уряду, парламентської більшості: а коли ви будете це робити в інтересах людей? Коли бюджет працюватиме на добробут українців, на збільшення заробітних плат, перерахунок пенсій, зниження цін, відновлення державного контролю за цінами?
Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Хочу поінформувати, що зранку відбулось засідання фракції «Опозиційний блок», на якому з лав фракції було виключено Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна. Тепер до нагальних проблем. За останні 4,5 року нинішня влада підняла ціни на газ для населення майже в десять разів. Відповідно зросли ціни й на тепло. Керівники «Нафтогазу» почали нараховувати собі мільйонні зарплати та мільярдні премії. А що отримали прості люди? Чи покращилась якість комунальних послуг? Запитайте про це жителів Шепетівки, Сміли, Херсона, Сєверодонецька, Кривого Рогу, Одеси та інших міст, де в мінусову температуру було холодно в квартирах. Тепло не подавалося навіть у школи, лікарні та дитячі садочки...
Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— Цинізм влади і цей комунальний терор змушують людей шаленіти від усього того, що нині відбувається в країні. Ці тарифи непідйомні для населення... Уже вся країна розуміє, що така політика енергетична та енергозбереження призведе до колапсу, банкрутства промисловості та тотального зубожіння населення України. Водночас подивіться на «Нафтогаз України». Зарплата керівників «Нафтогазу» сьогодні найбільша в Європі. Випереджають уже навіть заробітну плату керівників британських, французьких нафтогазових компаній. Про що це свідчить? Влада перейшла межу і вже не відчуває, що реально відбувається в житті країни, в житті кожної української родини...
Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— Олігархічна влада в Україні має свою природу, незважаючи на слова, якими вона прикриває її. Нинішня політика уряду і чинної влади проявляється в маркоекономічних показниках держави. Як виявляється, внаслідок цього «успіху» управління державою ВВП зменшується з 3,8% до 2,8%. Це ознака того, що реальний сектор економіки зупиняється. А цей «успіх» тримається виключно на торгівлі, виключно на імпорті. Торговельний баланс країни в дефіциті 62%. Мало того, імпорт з Росії збільшився за аналогічний період минулого року на 21%. Ми купуємо навіть вату в Росії. Це «успіхи» чинного уряду, влади в економіці...
Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— З перших днів наша команда взяла курс на ЄС і НАТО. У 2014 році прем’єр Арсеній Яценюк підписав політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Минулого року парламент прибрав із законодавства позаблоковий статус, який Україні нав’язав Янукович. Ми звертаємось до колег: тільки-но Конституційний Суд дасть висновок щодо змін до Основного Закону, маємо одразу проголосувати за положення про курс у НАТО.
Цього тижня матимемо ще одне важливе голосування — ухвалення Державного бюджету України. Під час його обговорення важливо не скотитися в яму передвиборного популізму та демагогії, засипавши захмарними обіцянками та космічними вимогами. Бюджет повинен бути збалансований і реальний!
Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— П’ять років тому, під час Революції Гідності, український народ беззаперечно обрав євроатлантичний та європейський розвиток України. Сьогодні наш обов’язок підтримати цей вибір. Тому маємо розглянути ініційовані Президентом зміни до Конституції стосовно курсу в НАТО та ЄС, щойно відповідний законопроект отримає висновок Конституційного Суду. Тим самим ми захистимо вибір українського народу та відкинемо спробу реваншу. Нещодавно Путін прямо заявив про небажання бачити наступним Президентом України Петра Порошенка. Така заява — яскраве свідчення того, що саме Петро Порошенко зірвав плани Кремля із повернення України під контроль Російської імперії. Крім того, це пряме втручання Кремля у вибори Президента України. А для Росії це звична практика — намагатися маніпулювати виборами в інших країнах на користь своїх кандидатів-агентів.
Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Цей тиждень — незвичайний для літопису Верховної Ради. Люди вже й не пам’ятають, коли бюджет у другому читанні приймався не під ялинку. Але треба сказати: поспіх — не означає якість. Передусім, коли аналізуєш головний фінансовий документ на 2019 рік, виникає запитання: навіщо взагалі потрібен такий орган, як Верховна Рада? Адже майже всі пропозиції народних депутатів було відхилено. Мінфін та уряд кажуть, що це вимоги МВФ. Що бачимо насправді? Наші пропозиції не враховуються, а документ формується десь в окремих кабінетах... Колеги, для того, щоб над країною постійно не нависав дамоклів меч кредиторів, треба реально піднімати економіку нашої держави, а це, в першу чергу, стимулювання підприємництва, створення нових робочих місць.