В Івано-Франківську відбулося засідання Ради регіонального розвитку, яке провів голова облдержадміністрації Олег Гончарук. Захід пройшов за участю голови обласної ради Олександра Сича та депутатів облради, заступників голови ОДА, керівників РДА та райрад, міст обласного підпорядкування, голів ОТГ Прикарпаття.

На знімку: під час засідання Ради регіонального розвитку.

За словами очільника Прикарпаття, за чотири роки завдяки децентралізації власні доходи місцевих бюджетів зросли в декілька разів. Це дало змогу значно поліпшити інфраструктуру в громадах, стимулювати розвиток багатьох галузей економіки.
Голова правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, очільник Печеніжинської територіальної громади Ігор Довірак наголосив на тому, що децентралізація є однією із найуспішніших реформ. Бюджети в сільських громадах зросли в рази. Це дало змогу відновлювати інфраструктуру, ремонтувати дороги, доступнішими стали адмінпослуги.
«Громади, які досі не об’єдналися, втратили колосальні можливості. Скажімо, за три роки існування Печеніжинська ОТГ на розвиток своєї інфраструктури додатково отримала 21,3 млн грн. Нехай очільники громад, які ще досі не об’єднались, розуміють міру своєї відповідальності за втрачені можливості», — констатував Ігор Довірак.
Йшлося також про темпи реалізації ключових реформ — у медицині, освіті, дорожній галузі, яка продемонструвала вагомі здобутки.
Відремонтовано 463 км доріг державного значення, які з’єднали Івано-Франківщину зі Львівською, Чернівецькою та Закарпатською областями. Відремонтовано вісім мостових переходів, більшість із яких була зруйнована повінню 2008 року.
За останні роки Прикарпаття демонструє позитивну динаміку в залученні прямих іноземних інвестицій, має найкращі показники серед областей Західної України. Як результат — створені нові робочі місця, тисячі мешканців отримали роботу. Наприклад, на заводі німецького концерну «LEONI» із виробництва електрокабельної продукції у Коломиї працевлаштовано 1350 чоловік.
Постійно розвивається та розширює виробництво ДП ВО «Карпати». Тут успішно впроваджені проекти з виготовлення електрообладнання до автомобілів Audi та Opel, на завершенні — підготовка до виробництва комплектуючих для автомобілів марки Skoda. Від початку року підприємство сплатило 30 млн грн до місцевого бюджету. Завдяки залученню інвестицій у регіоні реалізовуються проекти щодо створення нових і реконструкції існуючих виробничих потужностей агропромислових підприємств.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надане Івано-Франківською ОДА.

Івано-Франківська область.