Народний депутат Юрій Соловей у складі делегації перебував у Сполучених Штатах Америки. Відбулася низка зустрічей у американському Сенаті. «Має бути посилення санкцій на експорт нафти і газу, а також зупинення будівництва Nord Stream (газопроводу «Північний потік-2»). Тільки такі кроки можуть зупинити Росію. Але без США цього зробити неможливо», — зауважив під час зустрічі з конгресменами Юрій Соловей.

Зустріч у Капітолії. Народні депутати Остап Єднак, Юрій Соловей (зліва направо), Олександр Опанасенко (крайній праворуч) із конгресменом Генрі Куелларом.

Фото надав Юрій СОЛОВЕЙ.

Як пояснює народний обранець, події, які нещодавно сталися в нашій країні, вимагають швидких, виважених та послідовних дій. Зокрема, потрібно припинити будівництво російських трубопроводів та відключити Росію від системи міжнародних розрахунків SWIFT. Щоб заручитися підтримкою іноземців, народні депутати вилетіли до Америки для переговорів зі впливовими конгресменами, послами та сенаторами.
Народний депутат вважає, що міжнародна спільнота має підтримати Україну. І ключова роль тут належить США. Особливо в розрізі останніх подій, коли 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир.
«Посилення санкцій проти Росії, відключення агресора від системи SWIFT, блокування будівництва Nord Stream та надання Україні військової підтримки. Про це ми говорили з конгресменами Девідом Прайсом, 4-й округ штату Північна Кароліна, Джеффом Фортенберрі, 1-й округ Небраски, та Генрі Куелларом, штат Техас. На їхню підтримку можна розраховувати», — розповідає про підсумки зустрічей народний депутат від Гуцульщини та Покуття.
Як зазначив Юрій Соловей, США готові допомагати Україні у війні з Росією. Тож наша держава має сильну та професійну команду підтримки за океаном. Низка американських послів також підтримують українців.
«Саме Сенат в більшості випадків виступав з ініціативою запровадження санкцій проти Росії. Із керівництвом Комітету в закордонних справах Сенату, сенаторами та їх представниками говорили про останні події в Україні та необхідну реакцію світового співтовариства. Має бути перехід до реальних кроків та зменшення декларацій з боку Америки щодо Росії. Позиція сенаторів одностайна на підтримку нашої держави. Сенат виступатиме також за значне посилення контингенту США в Чорному морі та надання нашій країні додаткового озброєння», — наголошує Юрій Соловей.
Нагадаємо, враховуючи «азовські» події 25 листопада, Верховна Рада оголосила воєнний стан на 30 днів на території 10 областей, які межують із територією РФ та невизнаним Придністров’ям. Юрій Соловей — один із шести прикарпатських депутатів, які підтримали рішення Президента і проголосували за введення воєнного стану.
Важлива підтримка й пересічних американців та української діаспори. У Вашингтоні Юрій Соловей мав випадкову зустріч перед Капітолієм із земляком, колишнім франківчанином Дмитром Вельчем. Він сам зупинив народного депутата та подякував йому за промову у Верховній Раді під час обговорення питання введення воєнного стану.

Івано-Франківська область.