Експерти наголошують, що макроекономічні показники бюджету-2019 лишилися у межах, запропонованих урядом і погоджених з МВФ. Це, зокрема, стосується бюджетного дефіциту, який не перевищує 2,6% ВВП. Такий підхід відповідає затвердженій урядом стратегії управління державним боргом, мета якої — зменшення боргового навантаження на бюджет з нинішніх 60 ВВП до 49% у 2020 році. Запропоновані урядом показники дадуть змогу зберегти фінансову стабільність держави у наступному році, а також сприятимуть отриманню першого траншу від МВФ за новою програмою stand-by, затвердження якої на рівні 3,9 млрд дол. США очікується вже найближчими днями.

 

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

— Запропонований урядом бюджет є збалансований, — каже голова громадської ради Національного агентства з питань запобігання корупції, член ради Реанімаційного пакета реформ Віктор Таран, — всі видатки, завдяки перегляду дохідної частини та збільшення надходжень від Національного банку України, мають конкретне джерело фінансування.
Фахівці кажуть, що бюджет-2019 є реалістичним. Навіть таке навантаження, як віддача боргів на суму понад 12 мільярдів доларів за зовнішніми запозиченнями, хоч і нелегкий тягар для української економіки, проте і його вдасться подужати. Документ передбачає як фінансування майже в повному обсязі ключових напрямів: оборона, медицина, освіта тощо, так і підвищення соціальних стандартів: зростання мінімальної зарплати, зарплат військовослужбовцям, освітянам, медикам.

 

Текст Закону про Державний бюджет України на 2019 рік читайте тут