Орендаря майнового комплексу «Кінотеатр «Київ» визначать на прозорому конкурсі з передачі будівлі в орендне користування. Про таке рішення міської влади розповів заступник голови КМДА Володимир Слончак.
«За попередніми планами відкритий конкурс на оренду приміщення цілісного майнового комплексу кінотеатру «Київ» буде проведено протягом 1—1,5 місяця», — сказав чиновник. Він також наголосив, що цільове призначення кінотеатру не зміниться. «Не забувайте, що кінотеатр «Київ» є пам’яткою з визначеним цільовим призначенням, тому цільове призначення кінотеатру змінюватись не може. Більш того, перед укладанням договору оренди балансоутримувач має спочатку укласти охоронний договір із Департаментом охорони культурної спадщини, у якому також буде прописано цільове призначення будівлі — кінотеатр», — зазначив Володимир Слончак.
Він повідомив, що орендна ставка буде однозначно вищою, ніж нині. За його словами, наразі орендар сплачує місту лише 47 тисяч гривень на місяць за приміщення площею 7 131 кв. м, при цьому надає площі у суборенду за значно вищою ціною.
«Після проведення експертної грошової оцінки буде визначена орендна ставка. Думаю, стартуватиме ціна оренди на конкурсі з 700 тисяч гривень», — повідомив заступник голови КМДА.
Як відомо, договір оренди сплив 4 січня 2019 року, відтоді багато культурних діячів почали бити на сполох. Це й не дивно, адже всі добре пам’ятають про долю «України» та «Кінопанорами», інших кінопрокатних комплексів, які було перепрофільовано, а то й просто знищено, як, приміром, кінотеатр імені Довженка. Голова Держкіно Пилип Іллєнко навіть розмістив петицію на захист кінотеатру «Київ». Він також зазначає, що сума орендної плати не має бути ключовим питанням, адже варто думати й про культурний ефект від роботи таких закладів. Виступив із категоричним «ні» також міністр закордонних справ. Павло Клімкін вважає кінотеатр «Київ» частиною столичної ідентичності, тому доля цього арт-об’єкта його дуже хвилює. Про це Клімкін написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

Варто зазначити, що культурний центр «Кінотеатр «Київ» багато років поспіль виконує одну з найважливіших соціальних та художніх функцій — це підтримка українського національного кінематографа. З моменту відкриття, а це сталося понад 66 років тому (кінотеатр «Київ» було збудовано у 1952-му), він відразу завоював глядацькі симпатії і став одним із найулюбленіших місць відпочинку киян і гостей столиці.
Загалом у культурному центрі було проведено понад 200 кінофестивалів, а вже впродовж багатьох років поспіль він є центром Київського міжнародного кінофестивалю «Молодіcть». За ці роки кінотеатр відвідав не один десяток «зірок» вітчизняного та світового кінематографа.

Марина КРИВДА.