Фотоілюстрацію надано Кримським домом.

Організаторами заходу виступили Міністерство інформаційної політики України та Кримський дім. Фінансово це починання підтримав Фонд Конрада Аденауера в Україні.

«Ми пропонуємо кожному кримському татарину та кримській татарці долучитися до проекту. Наші дідусі й бабусі знають те, чого не знаємо ми — яким був Крим до депортації, як їх виселяли, яким був шлях додому. Щоб дізнатися правду, ми запитуватимемо про це їх та записуватимемо всі факти на смартфони. Це минуле, яке грає важливу роль для майбутнього нашого народу. Ми — нове коріння (у перекладі з кримськотатарської tamirlar — коріння. — Ред.), яке за допомогою знання своєї історії зможе глибше зануритися в кримську землю», — так охарактеризували мету кампанії в Кримському домі.

Його програмний директор Алім Алієв учора під час прес-конференції в Києві розповів, що півтора року тому в Єрусалимі він відвідав меморіальний комплекс історії Голокосту «Яд Вашем». Повертаючись до України, він розмірковував над тим, що в нас не так багато відеосвідчень депортації. Водночас її жертв щороку стає дедалі менше. Крім того, такий проект працюватиме не лише на збереження історії, а й на зближення поколінь, адже записати відео на мобільний і відправити його для обробки в центр запропонують молоді, бо старші люди часто «не товаришують» з новою технікою. Таким чином й молодь багато чого дізнається про долю свого народу. А «Tamirlar» стане мультимедійною платформою, на якій кожен охочий у будь-який момент зможе побачити й послухати, що пережили кримські татари в ХХ сторіччі.

Нагадаємо, 18 травня 1944 року розпочалася депортація кримських татар до Середньої Азії, де цілий народ до 1956 року жив у режимі спецпоселень. За даними міжнародних правозахисних організацій, в умовах цих поселень загинуло 46,2 відсотка примусових переселенців. Масове повернення кримських татар на рідну землю стало можливим лише з 1989 року.