Премію імені Станіслава Вінценза отримав поет Іван Малкович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

На форумі також говорили про розвиток Гуцульщини, про те, як зробити регіон економічно успішним, «як принести сюди добробут і достойне життя для людей». Запропонована Карпатська Стратегія, за словами Андрія Парубія, це задум і спосіб відродження Карпат через залучення європейських коштів, залучення інвесторів у край мальовничої природи й талановитих людей, використовуючи досвід європейців в Альпах і на Дунаї, здійснюючи європейську стратегію на шляху до європейської інтеграції.

— Я впевнений, що ця конференція дасть нам ще один великий поштовх, для того, щоб ми цю стратегію змогли зробити реальністю, щоб наші Карпати і цей регіон міг вийти на високий рівень економічності й успішності. Щоб не їхали на заробітки українці, а навпаки, їхали сюди з усіх куточків України, — наголосив політик.

Під час брифінгу, що відбувся у рамках форуму, голова парламенту повідомив, що передав до Конституційного Суду України документ про чисельність складу фракцій, які входили до коаліції.

— Я передав як Голова Верховної Ради України до КС кілька важливих документів. Один із них — це документ щодо чисельності двох фракцій, — каже він.

Також Андрій Парубій передав до КСУ заяви, які надходили до Верховної Ради від окремих народних депутатів про вихід із коаліції. Він повідомив, що коаліція від початку створення нараховувала понад три сотні депутатів. І додав, що якщо відняти від цієї кількості заяви осіб, які вийшли з коаліції, то загальне число учасників коаліції перевищуватиме 226 осіб.

— Це підтверджує, що на момент виходу фракції «Народний фронт» коаліція існувала, — наголосив Голова Верховної Ради. — Найголовніше, вся думка і задум закону полягав у тому, що Верховна Рада України має бути розпущена у випадку, коли вона недієздатна і не може повноцінно працювати. Ідея про розпуск Верховної Ради є виключно політичною і не має жодного стосунку до правового поля і до закону. Але остаточне рішення має зробити суд. Усі документи мною передані до розгляду суддів Конституційного Суду. Я, як це має робити будь-який громадянин, прийму будь-яке рішення КС.

У рамках форуму відбулася ціла низка презентацій, творчих зустрічей з письменниками і музикантами, акторами, громадськими діячами — Іваном Малковичем, Сергієм Жаданом, Віталієм Портниковим, Юрієм Андруховичем. Поет і видавець Іван Малкович став лауреатом премії відомого європейського інтелектуала, письменника, уродженця цих місць Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів».

Смт Верховина Івано-Франківської області.