Глава держави приїхав, щоб пересвідчитися у правдивості інформації про незаконну діяльність місцевого комунального реєстратора, яка надійшла напередодні.

Як з’ясувалося, у приміщенні, де за документами перебуває комунальний реєстратор, насправді розташований будинок культури. Під час спілкування з мешканцями села та представниками місцевої влади, а також першим заступником міністра юстиції Оленою Сукмановою глава держави запропонував представниці Мін’юсту невідкладно в законний спосіб заблокувати для комунальних реєстраторів можливість здійснювати операції — до наведення ладу в цій сфері. «У країні в середньому двічі-тричі на день незаконно змінюють власника. Ми можемо оновити склад анти-рейдерської комісії Мін’юсту. Можемо до моменту наведення ладу відключити всіх реєстраторів, які створюють нині ризики рейдерства. Відключіть», — сказав Президент.

Зі свого боку керівник Офісу Президента Андрій Богдан зазначив, що найближчим часом з’явиться указ глави держави з приводу боротьби з незаконним захопленням у сфері реєстрації. «Електронні ключі доступу для рейдерства отримують шляхом використання реєстрів. Тут винна держава, яка дозволила існувати такій реєстраційній формі. Оскільки держава не може гарантувати чесність доступу до реєстрів, цю схему треба припиняти», — заявив він.

Натомість О. Сукманова підкреслила, що проблема не нова й у ручному режимі здійснюється відключення недобросовісних реєстраторів. «У нашій країні зареєстровано 277 комунальних підприємств. Для 169 із них Мін’юст уже скасував акредитації. Коли щось стається, ми реагуємо на скарги. На сайті Міністерства юстиції є відкритий перелік усіх заблокованих реєстраторів. Майже 70 відсотків — це реєстратори комунальних підприємств», — повідомила Олена Сукманова.

Учасники зустрічі обговорили можливий план дій, щоб мінімізувати ризики рейдерства. Зокрема, йшлося про впровадження необхідних технологічних інструментів.

Вл. інф.
Фото president.gov.ua