Роботодавцям Тернопільщини потрібні геодезист, інженери, вчитель фізики, вихователь дошкільного навчального закладу, економісти, бухгалтери, ветлікар, фахівець із соціальної роботи, мікробіолог, вафельники (виробництво морозива), виконроб, водії, електрики, електромеханік, електромонтажник, завідувач відділення, завідувач складу, касири, контролери енергонагляду, кур’єри, машиніст електростанції пересувної, обробник виробів, оператор технологічних установок, офіціанти, продавці, пекар, свинар, слюсар, швачки, підсобники, прибиральники, сторож, укладальник-пакувальник, вантажник, повідомили в прес-службі Тернопільського обласного центру зайнятості.

Такі вакансії для осіб з інвалідністю є в Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Козівському, Кременецькому, Монастириському, Шумському, Підволочиському, Тернопільському, Теребовлянському, Чортківському районах та в Тернополі. Своїм працівникам роботодавці готові платити до 10 тисяч гривень.

Якщо в особи з інвалідністю немає відповідної освіти, вона може пройти профнавчання за спрямуванням служби зайнятості. Фінансування витрат на навчання, проживання, медичний огляд та проїзд безробітних здійснюється за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Детальнішу інформацію можна отримати в центрах зайнятості, інформує наш власкор Надія Миколайчук.

Водночас у Пенсійному фонді України нагадали, що з 1 грудня 2019 року у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для українських громадян літнього віку здійснено перерахунок пенсій. Відповідну норму передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Тепер розмір мінімальної пенсії для осіб, які втратили працездатність, підвищено з 1564 грн до 1638 грн. Розмір максимальної пенсії зріс на 740 грн і становитиме 16380 грн. У ПФУ підкреслили, що перерахунок здійснювався в автоматичному режимі, без звернення пенсіонерів.