Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та інших законів (щодо приведення у відповідність до вимог Конституції України, № 2490-1). 

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що цей документ спрямований на виконання рішення Конституційного Суду від 13 червня 2019 року щодо неконституційності деяких норм закону про НКРЕКП. «Це рішення Конституційного Суду є остаточним і оскарженню не підлягає, тож Верховна Рада має до 31 грудня 2019 року врегулювати це питання, інакше регулятор буде позбавлений можливості приймати рішення, що призведе до колапсу на ринках енергетики та комунальних послуг», — зазначив він та повідомив, що комітет, проаналізувавши проекти законів № 2490 та № 2490-1, рекомендував ухвалити останній у першому читанні. Також А. Герус повідомив, що цей законопроект отримав позитивну оцінку від Європейського енергетичного співтовариства.

Представляючи до другого читання законопроект про внесення змін до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей, № 2189), голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін повідомив, що він стосується двох основних речей: фокусування безпосередньо на перспективних планах, тобто на спроможності наших громад, і спрощення процесу ухвалення перспективних планів, що передбачає вилучення з цього процесу обласних рад. «На наше переконання і на переконання профільного міністерства, за попередній період реформи ті обласні ради, які проявили свою ефективність, вже зробили свій внесок у реформу, а ті, що відверто саботували процес, вже нічим корисним нам допомогти не можуть», — підкреслив він та повідомив, що під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 13 пропозицій народних депутатів.

Під час розгляду поправок народний депутат Микола Княжицький запропонував виключити із законопроекту норму, за якою перспективний план формування територій громад не потребуватиме схвалення відповідною обласною радою, а натомість такі плани складатимуться облдержадміністраціями та затверджуватимуться урядом. «Це повністю скасовує так званий принцип добровільності. Крім того, питання об’єднання територіальних громад є питанням місцевого самоврядування, що зазначено в статті 2 Закону «Про місцеве самоврядування», а, отже, вирішуватися воно повинно органами місцевого самоврядування, а не ОДА», — наголосив народний депутат. Однак жодну з поправок підтримано не було, тож законопроект ухвалено у запропонованій до другого читання редакції.

Ухвалений в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 2335 покликаний врегулювати надання статусу особи без громадянства. Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець зазначив, що в Україні, за підрахунками міжнародних правозахисних організацій, перебувають до 80 тисяч осіб без громадянства, хоча точну цифру ніхто назвати не може. «Вони роками живуть без жодних паперів і не мають юридичного права», — сказав Д. Лубінець та повідомив, що зміни передбачають введення до законодавства терміна «особа без громадянства», який узгоджуватиметься з терміном «апатрид», як це визначають міжнародні конвенції. Законопроект передбачає, що із заявою про визнання особою без громадянства зможе звернутися будь-яка особа із невизначеним статусом та незалежно від законності чи незаконності її перебування на території України.

У першому читанні схвалено законопроекти про внесення змін до статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій, № 1197), про внесення зміни до статті 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю внаслідок війни, № 1198 та про внесення змін до деяких законів України (щодо запобігання і протидії політичній корупції, № 2336). Крім того, в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна, № 2047-д).

Народні депутати внесли зміни до Постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», які передбачають обрання народного депутата Олександра Копиленка членом Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, та народного депутата Івана Калаура членом Комітету з питань правової політики. Водночас Верховна Рада не змогла ухвалити рішення про звільнення народного депутата Богдана Яременка з посади голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та призначення на цю посаду народного депутата Єлизавети Ясько. Відповідну постанову підтримали лише 186 із 226 народних депутатів.

Верховна Рада внесла зміни до календарного плану проведення другої сесії, які передбачають проведення пленарного засідання у четвер, 12 грудня.