Про це інформує прес-служба Президента України з посиланням на телефонну розмову Володимира Зеленського з директором-розпорядником Фонду Крісталіною Георгієвою.

«Наша розмова з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою була дуже конструктивною. Втішений, що ми знайшли повне порозуміння, і наш турборежим отримав високу оцінку з боку МВФ. Вдячний парламенту, уряду та всій нашій команді за невтомну роботу заради України. Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом має на меті пришвидшити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця», — зазначив Володимир Зеленський.

Крісталіна Георгієва запевнила Президента у готовності МВФ підтримати політичний план української влади для макроекономічної стабільності та підняття економіки. «Співробітники МВФ досягли згоди з владою щодо політики підтримки нової трирічної домовленості в розмірі чотирьох мільярдів спеціальних прав запозичення (це приблизно 5,5 мільярда доларів. — Ред.) у рамках розширеного фонду МВФ», — заявила директор-розпорядник.

Нагадаємо, 2015 року Фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів. Через розбіжності між МВФ та Києвом у баченні ходу реформ з цих коштів була освоєна далеко не вся сума. Водночас експерти не раз наполягали на тому, що співпрацю з МВФ нині вкрай важливо продовжити. Одна з причин — на 2019-2020 роки припадають пікові виплати по зовнішньому державному боргу. Зокрема, цьогоріч на погашення і обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті передбачено 417 мільярдів гривень, це майже третина кошторису країни.

До того ж без програми МВФ Київ не має доступу до інших каналів фінансування — передусім коштів Європейського Союзу, Світового банку. Міністр фінансів Оксана Маркарова уже запевнила, що досягнення угоди з МВФ відкриє двері до отримання 500 млн євро макрофінансової допомоги з ЄС на дуже вигідних умовах уже найближчими місяцями.