В обласному центрі згадували тих, хто ціною власного життя і здоров’я зумів зупинити і обмежити руйнівну силу найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття. 

Керівники міста й області, ветерани органів внутрішніх справ, рятувальники, поліцейські, військовослужбовці, представники громадськості та інші схилили голови перед подвигом ліквідаторів і поклали квіти до меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ — жертвам Чорнобиля, пам’ятного знака «Чорна біль», меморіального комплексу «Пожежникам, які врятували світ» (на знімку), меморіальної дошки пам’яті першого міністра України у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Георгія Готовчиця. Ліквідаторам вручили відзнаки житомирського міського голови «Мужність, гідність, честь». Заходи з ушанування відбулися і в інших населених пунктах регіону. Зокрема, у смт Попільня на Алеї Слави відкрили пам’ятний знак «Жертвам Чорнобильської катастрофи».

Управління ДСНС в області також повідомило, що японські благодійники з фонду KIPA, створеного жителями міста Одаки (префектура Фукусіма), передали до медико-санітарної частини управління оновлений комплект обладнання для проведення меданалізів. В управлінні наголошують, що співпраця з фондом триває вже понад 20 років. Японці постійно відвідують Житомирщину та допомагають у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС і, зокрема, опікуються пожежниками-ліквідаторами, працівниками ДСНС та їхніми сім’ями, які працюють і проживають у радіаційно забруднених районах.

Фото з сайту Управління ДСНС України в Житомирській області.

Традиційна зустріч керівництва області з активом громадських організацій чорнобильців Закарпаття з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбулася в Ужгороді.

— Ми щиро вдячні кожному ліквідатору-чорнобильцю, схиляємо голови перед тими, хто віддав своє життя заради порятунку нашого майбутнього та прийдешніх поколінь, — звернувся до присутніх заступник голови облради Петро Грицик. — Усвідомлюємо, що саме завдяки відвазі та самопожертві ліквідаторів ми живемо і житимуть майбутні покоління. Знаємо, що ліквідатори та їхні сім’ї потребують уваги й підтримки влади. Цінуємо кожного, разом із облдержадміністрацією намагаємося робити усе можливе, щоб забезпечити їм належний соцзахист.

На наступний рік заплановано виділити із обласного бюджету понад мільйон гривень для медикаментозного забезпечення та зубопротезування цієї категорії пільговиків, повідомив директор департаменту соцзахисту населення ОДА Михайло Петрішко. Йшлося і про пільги на оплату комунальних послуг та механізм надання санаторно-лікувальних путівок.

Потім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986—1987 роках за мужність і героїзм, самовідданість і високий професіоналізм, активну громадську діяльність вручили грамоти.