Рішення про перереєстрацію відбулося з благословення Львівської обласної ради. Ініціатором зміни юридичної адреси стала Червоноградська міська рада, яка взяла на себе зобов’язання половину податків з доходів фізичних осіб вкладати у розвиток музею, а Львів цього не робить.

Це вже п’ятий комунальний заклад, який на папері переїхав у райони області, хоч далі повноцінно функціонує в облцентрі. Перед тим юридичні адреси змінили кілька обласних лікарень.

З’ясовується, що для зміни юридичної адреси комунального закладу потрібне лише рішення управління майном спільної власності обласної ради, яке затверджує статути установ, що віртуально переїжджають. Хоч насправді комунальні установи далі перебувають у Львові, але податки з доходів фізичних осіб уже не йдуть у міську казну. Йдеться про чималі кошти, лише від «переселення» обласної психіатричної лікарні місто втратило б 14 млн грн.

Львівський «досвід», вважають у міській раді, — небезпечний, бо розхитує підвалини держави. Уявіть, що відбудеться, якщо такі паперові перереєстрації набудуть масового характеру і заполонять всю країну. Це небезпечніше за спец-
операції ФСБ, які намагаються посіяти хаос і невдоволення в Україні.

«Львівський музей, працюючи у Львові, почне платити податки у Червонограді. На це повинні негайно відреагувати податківці та Міністерство фінансів України, — вважає заступник міського голови Андрій Москаленко. — Музей розташований у семи комунальних приміщеннях Львова, а не інших міст. Платить символічну плату — одну гривню за метр квадратний. Міська рада запровадила сім щорічних програм підтримки закладів культури. І ось музей на площі Ринок вмить зникає і стає фантомом — це щось нове».

Категорично проти таких «переселень» висловилися і діячі культури. Голова Асоціації музеїв та галерей Львова Остап Лозинський вважає, що заклад було засновано громадою міста і повинен бути зареєстрований у Львові. У жодній країні нема таких прецедентів. Уявіть, що Київський національний музей зареєстрували у Боярці.

Депутат міської ради, член постійної депутатської комісії з питань культури Юлія Хомчин назвала рішення обласної влади абсурдними і позбавленими логіки. На її думку, необхідно внести зміни в законодавство, щоб такі рішення не набули масового характеру.

Зі свого боку голова обласної ради Олександр Ганущин вважає, що місто, в казну якого надходять податки з доходів фізичних осіб, теж повинно фінансово підтримувати обласні комунальні заклади.

Львівська міськрада звернулася з листами до Прем’єр-міністра, Державної податкової служби та міністра охорони здоров’я, аби на державному рівні відреагували на віртуальні переселення обласних комунальних закладів.

Львів.

Фото прес-служби міськради.