«Донеччина має чіткий план дій в рамках «Великого будівництва». У ньому ми передбачили заходи, спрямовані не лише на розвиток місцевих громад, а й на потреби внутрішньо переміщених осіб», — про це поінформував голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко.

Серед пріоритетів, над якими сконцентрує свої зусилля обласна влада, — поліпшення транспортного сполучення з суміжними областями, покращення стану об’їзних шляхів та маршрутів для перевезення поранених та вантажів для операції Об’єднаних сил.

Проекти з відновлення та будівництва охоплюватимуть п’ять шкіл, п’ять дитячих садків і п’ять стадіонів. Загальна потужність відібраних до реконструкції загальноосвітніх шкіл становить майже чотири тисячі учнівських місць, садків — 730 місць, стадіонів — понад 5300 місць.

Більш активно, ніж раніше, провадитимуть у регіоні й житлове будівництво. У Краматорську, за словами П. Кириленка, вже виділили ділянку під 12-поверхівку на 121 квартиру — це буде службове житло для правоохоронців-переселенців та інших категорій ВПО.

Очільник Донецької області підтвердив пріоритетність забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО/ООС.

«Ми підрахували, що згідно з 769-ю постановою КМУ на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів 70% на 30% (держбюджет — 8,4 млн грн, місцевий бюджет — 1,8 млн грн, обласний бюджет — 1,8 млн грн) протягом першого кварталу цього року можливо придбати 40 квартир для ВПО та учасників АТО/ООС», — сказав Павло Кириленко.

Крім того, з обласного бюджету планується виділити 5 млн грн на капітальний ремонт квартир, які зараз порожніють, для забезпечення житлом учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб. Робоча група вже визначила 90 об’єктів комунальної власності, які після ремонту та реконструкції можуть використовуватися з цією метою.