Під час діалогу в форматі круглого столу присутні розглянули проекти, що їх реалізовуватимуть на Луганщині програми «U-LEAD з Європою» і GIZ в Україні. Зокрема, йшлося про розбудову структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення населення. Інший проект має на меті підтримати громади в реалізації стратегій із питань охорони здоров’я та соціальних послуг. Це комплексне розв’язання проблем медичного обслуговування, зокрема в сільській місцевості, яке передбачає не лише стратегічну оцінку, а й побудову закладів охорони здоров’я, надання соціальних послуг. Присутні поінформовані про те, що обрані ОТГ найближчим часом уже візьмуть участь в реалізації цих проектів.

Керівник Луганського регіонального офісу Ігор Агібалов (на знімку праворуч) підкреслив, що за три роки роботи представництво U-LEAD на Луганщині підготувало майже 100 фахівців для ОТГ. Вони засвоїли навички бюджетування та формування прозорих бюджетів, механізми передачі соціальних об’єктів у власність ОТГ, формування власної системи соціально-гуманітарного простору тощо. «За сприяння U-LEAD, — зазначив він, — відновлено обласний конкурс фінансування проектів місцевого розвитку. Тож ми стали опорним центром для реалізації багатьох програм міжнародної технічної допомоги та обласних ініціатив». Подальша спільна перспектива, яку бачать у Луганському регіональному офісі, — це формування стратегій місцевого розвитку громад і на їх основі — втілення спільних з об’єднаними громадами проектів.

Представники громад, чиє формування відбувалося в безпосередній співпраці з Програмою, зазначили, що фахові консультації з організаційних, юридичних питань сприяли створенню стратегій розвитку ОТГ, системи управління, вирішенню кадрових питань тощо. Серед запитів та тем співпраці між U-LEAD та ОТГ, що їх представники озвучили під час круглого столу, найбільш актуальними є інструменти розвитку, прикладні аспекти реалізації стратегій, функціонування соціальних інституцій, які передано у власність об’єднаних територіальних громад, їх фінансова сталість і впевнена спроможність. Керівниця фінансової команди Програми «U-LEAD з Європою» Міхаела Лотрінг (на знімку друга праворуч) та менеджер Східного хабу Програми Денис Ткачов відповіли на всі запитання представників ОТГ і місцевої влади.

Луганська область.

Фото Вікторії РАДЧЕНКО.