Привільненська ОТГ, що в Дубенському районі на Рівненщині: 16 населених пунктів, майже шість тисяч населення. Фінансово самоспроможна.

— На території ОТГ три потужні агроформування обробляють приблизно сім тисяч гектарів орендованих паїв, за кожен гектар сплачують до бюджету громади по 150 гривень. Дають роботу мало не 120 місцевим мешканцям, — розповідає голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк. — У нас майже двадцять фермерів, які обробляють до 50 гектарів землі, є й дрібніші. Всі вони зараз у полі, інакше після карантину будемо без хліба. Працюють з дотриманням вимог карантину. Люди дбають про свою безпеку. Механізатори в контакті хіба що з технікою і землею, — усміхається.

— Не втримаєш у хаті і селян. По вулицях вони без діла не ходять, але на своїх обійстях мусять попорати: нагодувати худобу, птицю, бо тваринам не поясниш, що зараз карантин, — продовжує Юрій Вікторович. — То там, то тут і на особистих городах люди щось порають. Дехто в теплицях — у нас же село спеціалізується на вирощуванні полуниці, суниці, малини. З цього багато хто живе. Згаять час і потім не матимуть ні ягід, ні коштів на прожиття, бо за мізерні пенсії та зарплати нині людині на селі важко вижити.

Люди по селах через карантин менше з’являються у багатолюдних місцях — свідомі за своє здоров’я. І все-таки змушені навідуватися в продовольчі магазини по хліб, цукор, крупи — хто по що. У магазинах діють карантинні правила, що і в місті: вхід у пов’язках, у залі має бути певна кількість людей, у черзі на вулиці стояти за два-три метри один від одного.

— У деяких селах узагалі магазинів нема, у деяких їх кілька. Район наполягав, щоб залишити по одному, де їх кілька, але громада виступила проти. Аргументи: тоді буде більше скупчення людей, а відтак зросте небезпека заразитися. До того ж села у нас не компактні — тягнуться на кілометри, то людям буде далекувато ходити по покупки, — розповідає голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк. — У громаді людина повинна почуватися такою, що про неї піклуються, а не навпаки, тут їй має бути комфортно. А у період карантину, коли нерви у всіх на межі, додавати проблем людям не будемо. Ми з депутатами відстежуємо, чи дотримуються в магазинах вимог карантину. Ось і сьогодні об’їздили всі торговельні точки.

Для закупівлі дезінфікуючих та інших засобів для амбулаторії та шести ФАПів з бюджету ОТГ виділили 50 тисяч гривень, ще 50 тисяч гривень переказали на потреби Комунального закладу первинної медично-санітарної допомоги району та Дубенської лікарні.

— У нас зареєструвалось 17 людей, які повернулися в Привільне та Іваннє із заробітків з Італії, Німеччини, Польщі, Чехії. Проходять обсервацію. Вдень не бродять по вулицях, інакше б люди, які у нас пильні і переживають за своє здоров’я, вже повідомили б нам, в ОТГ, — розповідає Юрій Момотюк. — Думаю, хто прибув, повинні бути свідомі, жити в окремій кімнаті два тижня, щоб не наразити на небезпеку рідних. Думаю, події у Тинному стануть для наших заробітчан уроком.

Хоча мешканці невдоволені, що влада випустила такого джина із пляшки, запустивши в країну без належної обсервації прибулих заробітчан. Потрібно було прибулих приймати поступово, поміщати їх на обсервацію у певних місцях — епідемію легше попередити, ніж потім ліквідовувати. Таких місць в Україні багато. Цього не зробили, пішли легшим шляхом, через що тепер усі у тривозі за завтрашній день.

Рівне.