На Волині станом на 29 березня офіційно було зафіксовано двоє хворих на коронавірус. Інформації, хто вони, немає. Мотивація проста: лікарська таємниця.  Але, як на мене, про яку лікарську таємницю ми говоримо, якщо йдеться про небезпеку заразити десятки інших людей.

Другою особою, як з’ясувалося згодом, стала не хто інший, як директор Луцької клінічної міської лікарні Лариса Духневич. Нещодавно таку заяву зробила сама Лариса Петрівна. Здавалось би, це мужній і чесний вчинок.

Якби не одне але. Оприлюднила вона цю інформацію вже після того, як про її хворобу говорило все місто і наростало суспільне збурення. Факт захворювання керівника однієї з найбільших лікувальних установ регіону, здається, намагалися приховати й начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, заступник голови ОДА Тетяна Щербак, до яких по відповідну інформацію зверталися журналісти. Вони не могли не знати про хворобу Лариси Духневич, однак на прямі запитання не відповіли щиро. За власним зізнанням, відчувши нездужання, пані Духневич лягла до реанімаційного відділення міської («своєї») лікарні і пролежала там три дні і лише 25 березня перевелася в інфекційну лікарню, в яку б мала звернутися із самого початку.  Медик висловлює припущення, що заразитися вона могла, оглядаючи одного хворого з підозрою на коронавірус. Якщо це так, до де інформація про цього хворого, адже в офіційній звітності даних про нього немає. І чи мала право наражати себе на таку небезпеку шановна медичка, маючи за спиною більш як тисячний колектив і 700 хворих.

Що це: безпечність чи професійний злочин? Чому на заході не бояться назвати імена інфікованих, якщо навіть йдеться про членів королівських родин, а у нас чиновники міського рангу є закритими особами? Оцінку етичним діям Лариси Духневич, після її одужання, має дати медична громадськість краю. З іншими питаннями хай розбираються правоохоронні органи.

Ось як на таку ситуацію з юридичного боку дивиться голова правління Національної Асоціації українських МЕДІА Тетяна Котюжинська:

— Відповідно до Закону України «Про запобігання інфекційним захворюванням», на підставі якого введено надзвичайну ситуацію і карантин, вся інформація про випадки інфікування, епідемію, карантин є суспільно важливою.

Окрім того, за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, держава зобов’язана інформувати про інфікування медиків. Це йде навіть окремою графою звітності. Все, що стосується медика, держава не має права приховувати, про такі факти має бути поінформоване суспільство і ВООЗ негайно. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», державні установи мають надавати відповіді негайно і не пізніше 48 годин, коли про це стало відомо. Адже йдеться про життя і здоров’я громадян.

Волинська область.

P. S. Уже через три дні після того, як надрукована вище інформація з’явилася на сайті «Голосу України» (29 березня), історія набула продовження. За останню добу (1 квітня) в області виявлено ще чотири лабораторно підтверджені випадки COVID-19 — це лікар та три медсестри відділення інтенсивної терапії Луцької міської клінічної лікарні, саме там, де три дні перебувала директор цього медичного закладу Лариса Духневич. Зараз у лікарні обстежують пацієнтів, з якими контактували медики. Відділення реанімації закрили на дезінфекцію. Інфікованих медичних працівників відсторонили від роботи, вони перебувають на обсервації.