Головний лікар КНП «Госпіталь ветеранів війни», заслужений лікар України Павло Журбенко.
 


Комунальне некомерційне підприємство «Госпіталь ветеранів війни».

Його історія починається ще з далекого 1947 року. Нині це сучасний лікувально-діагностичний заклад, який здійснює планове оздоровлення ветеранів війни. Госпіталь також надає допомогу профілактичним закладам області в організації медичного забезпечення ветеранів війни, лікувально-реабілітаційного процесу учасників АТО.
Про сьогоднішні здобутки й проблеми закладу розповів його головний лікар — заслужений лікар України Павло Журбенко, котрий обіймає цю посаду з квітня 2014 року.

— Павле Юрійовичу, розкажіть, будь ласка, про структуру госпіталю.

— У нас працюють такі відділення: хірургічне — на 40 ліжок, фізіотерапевтичне — на 30, кардіологічне, де можуть пролікуватися 70 людей, гастроентерологічне — на 30 ліжко-місць. Є також палата інтенсивної терапії, приймальне відділення та допоміжні лікувально-діагностичні кабінети: рентгенологічний, ультразвукової діагностики, функціональної діагностики, ендоскопічний, лікувальної фізкультури, стоматологічний, зубного протезування, офтальмологічний, урологічний, психотерапевтичний, практичного психолога, фітотерапії, підводного вертикального витягування хребта; клінічна та біохімічна лабораторії.

Діяльність установи забезпечують 235 працівників, з яких 35 — лікарі різних профілів.

Організацію процесу реабілітації учасників АТО в госпіталі розпочато восени 2014-го. А на базі неврологічного відділення було відкрито Центр неврологічної допомоги та психологічної реабілітації учасників АТО.

— Скільки пролікувалося хворих у минулому році?

— У 2019-му на базі нашого госпіталю пролікувались і пройшли реабілітацію 1817 учасників АТО. З-поміж них: 683 інваліди війни та 1134 учасники бойових дій. Наш заклад відвідали за цей період і 1738 воїнів-афганців, 213 з яких пролікувалися. Загалом за весь період організації процесу реабілітації в КНП «Госпіталь ветеранів війни» проліковано та пройшли реабілітацію 5358 учасників АТО.

Реабілітація бійців у нас здійснюється багатогалузево. Це і медикаментозне лікування, і лікувальна фізкультура, і фізіотерапевтична допомога, і психологічна реабілітація.

— Слава про бердичівський госпіталь лине далеко...

— З-поміж великої кількості нагород і відзнак закладу чи не найголовнішою вважаю нагороду незалежної Національної бізнес-премії «Вибір України-2018», що ініційована Міжнародною асоціацією конгресів і конференцій «ICCA — International Congress and Convention Association», штаб-квартира якої розташована в Нідерландах. Вона вручається компаніям-переможцям за вагомий внесок у розвиток України.

— Ви наголошуєте на важливій ролі, що відіграють психологи в процесі реабілітації. З чим це пов’язано?

— Цьому напряму діяльності приділяємо особливу увагу. Адже переважна більшість учорашніх бійців повернулися зі справжнього пекла, дехто з них втратив на сході своїх бойових побратимів, друзів, рідних... Тому їм сьогодні дуже потрібні психологічні підтримка й кваліфікована допомога, які вони отримують у нашому закладі. Впродовж минулого року практичні психологи проконсультували 1625 атовців, з яких 1371 пройшов психологічну реабілітацію. А за весь період консультацією практичного психолога скористалися 4324 учасники АТО.

З 2019 року адміністрація госпіталю налагодила співпрацю зі структурами НАТО, іншими міжнародними організаціями, що дає змогу постійно підвищувати фаховий рівень психологів закладу, котрі працюють із 2016-го.

— Що вдалося зробити з благоустрою, ремонту приміщень, придбання медичної апаратури?

— Коли я обійняв цю посаду, то отримав у спадок «убите» господарство: бракувало сучасного медобладнання, не відповідали вимогам палати, багато було й інших господарських питань... За спонсорські кошти (понад 3 мільйони гривень) вдалося повністю замінити лікувально-діагностичну апаратуру, оновити хірургічне відділення, кабінет ЛФК та водно-лікувальних процедур. У 2018-му за кошти обласного бюджету (1,6 мільйона гривень) обладнали автономну газову котельню італійського виробництва. За благодійні кошти відремонтували 30 палат. Шведські благодійники подарували для потреб закладу автомобіль «Вольво». Нині в більшості палат є телевізори та холодильники.

Прагнемо наблизити проживання пацієнтів у госпіталі до домашніх умов. У нас працює перукарня з індивідуальною можливістю обслуговування хворих у палатах. Забезпечено чотириразове гаряче харчування. На території закладу встановили альтанки для відпочинку пацієнтів і побачень із рідними. У фойє сформували куточок учасника АТО. Відкрили церкву святого великомученика і цілителя Пантелеймона ПЦУ. Часто перед пацієнтами з концертами виступають аматори сцени.

Також вдалося на належному рівні налагодити реабілітацію учасників АТО та їхніх родин у Карпатах, Одесі, Житомирі.

— Останнім часом доводиться чути, що проблеми не оминають вашу установу. Про що йдеться?

— Серед усіх нагальних питань найбільше мене і пацієнтів сьогодні хвилює таке: наш заклад підпадає під загальну систему медичного реформування. З квітня фінансувати госпіталь має Національна служба здоров’я. Як це буде — медики не знають. Тому в грудні минулого року на сесії обласної ради було прийнято нову Програму з фізичної, медичної, психологічної реабілітації та лікування ветеранів війни на 2020—2025 роки. Завдяки їй з’явилася можливість забезпечити пацієнтів безплатними ліками, збалансованим харчуванням, стоматологічними послугами та психологічною реабілітацією.

У наш заклад планували спрямувати майже 13 мільйонів гривень для комплексного лікування та реабілітації військових. Але реформа, на жаль, реально спрямована фактично на знищення наявної мережі соціально-психологічної допомоги учасникам АТО в таких закладах.

Тож виділення цих коштів для госпіталю опинилося під великим питанням. Чому склалася така ситуація і хто в ній винен? Не знаю. З цього приводу стурбовані пацієнти спрямували лист до голови облдержадміністрації Віталія Бунечка з проханням втрутитися й посприяти розв’язанню проблеми. Сподіваюся на повне розуміння і здоровий глузд депутатів обласної ради.

Суспільство не має права відвертатися від потреб людей, котрі сумлінно виконували й продовжують виконувати свій конституційний обов’язок. Про них маємо дбати всі гуртом.

Інтерв’ю вів  Богдан ЛІСОВСЬКИЙ.

Житомирська область.

Фото автора.