На знімку: Позачергова сесія Часовоярської міської ради відбувалася просто неба.

У Донецькому офісі Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe розповіли про ініціативи, втілювані у громадах Донеччини під час карантину.

У Часовому Яру сесія міськради відбулась просто неба

Коли є бажання, то завжди можна знайти вихід! Правоту цих слів підтвердили у місті Часів Яр. За умов карантину депутати провели позачергову сесію міської ради просто неба, на подвір'ї міськради (на знімку 1), щоб прийняти життєво важливі для міста рішення. За інформацією секретаря міської ради Сергія Чауса, місцеві обранці затвердили низку заходів щодо запобігання та ліквідації можливих наслідків поширення коронавірусу й виділили кошти на реалізацію невідкладних протиепідемічних заходів.

У Бахмуті шиють халати і маски для медпрацівників

Як поінформував бахмутський міський голова Олексій Рева, приблизно дві тисячі захисних халатів додатково передані медпрацівникам завдяки мобілізації зусиль міської ради, бізнесу, спонсорів та небайдужих містян.

Пошиття халатів для медпрацівників і захисних масок налагоджено у Бахмутській ОТГ за сприяння благодійників. Також меценати Бахмута передали медичним працівникам дезінфікуючі засоби, спирт та захисні окуляри.

Виготовлення медичного одягу і масок здійснює місцеве відділення УТОГ. Люди з інвалідністю забезпечені робочими місцями та мають можливість заробити, а медпрацівники завдяки цьому проекту отримують довгоочікувані халати. Пошиті в Бахмутському відділенні УТОГ захисні маски також мають попит – їх реалізують за найнижчою в місті ціною 8 гривень.

До пошиття халатів долучилися й місцеві волонтери. У підвальному приміщенні лікарняного комплексу вони відкрили швацький цех. Швейні машинки багато хто приніс просто з дому, і тепер активісти працюють позмінно у вільний від основної роботи час.

Підтримка від Агенції розвитку Вугледара

У Вугледарській міській ОТГ з перших днів карантину були організовані пошиття захисних масок та їх безплатна роздача всім, хто найчастіше спілкується з іншими особами за родом своєї діяльності. Активісти Агенції розвитку Вугледара роздають маски безпосередньо у своєму офісі – по дві маски на особу. При цьому просять врахувати, що маски особливо потрібні сьогодні людям, робота яких передбачає перебування у громадських місцях.
"Активісти Агенції вдячні за благодійну допомогу місцевім жителям: без їхньої підтримки бракувало би тканин, ниток тощо, – розповіли в Агенції розвитку Вугледара. – Маски видаємо щоденно по буднях. Через безліч замовлень навіть довелося припинити попереднє бронювання – роздаємо одразу все, що пошили".

Добрі справи об'єднують селян

У Центрі молодіжного дозвілля села Сергіївка Андріївської ОТГ вирує робота. Діяльність благодійного швацького цеху налагодили три співробітниці центру, які самотужки пошили 40 масок для людей похилого віку. Сировину зі своїх домашніх запасів надали односельці, адже залишки тканини знайшлися у кожній родині.

В Олександрівській селищній ОТГ подбали насамперед про соціальних працівників та підопічних терцентрів. Кожного з них актив громади забезпечив захисними масками.

Соціальні працівники терцентру обслуговують 210 осіб похилого віку, в тому числі й у віддалених селах, куди доїжджають велосипедами. Тепер усі вони мають маски для захисту від інфекцій.

Із місцевого бюджету Іллінівської ОТГ, щоб забезпечити соцпрацівників захисними масками, закупили 500 метрів марлі. Шили працівники терцентру власноруч, і тепер кожен співробітник має по п'ять масок.

Продовольчі набори надійшли з фермерських господарств

Асоціація фермерів Лиманщини разом із підприємцями придбали продуктові набори для місцевих жителів віком від 80 років. Розвозити продукти для літніх людей Лиманської міської ОТГ допомогли соціальні працівники терцентру та старости. Загалом понад 850 осіб отримали харчові продукти.

У Криворізькій сільській ОТГ, що в Добропільському районі, для мешканців похилого віку організували підвезення ліків, а місцеві підприємці забезпечують доставку продуктів у віддалені села.

На знімку: під час пошиття та роздачі захисних засобів у громадах Донецької області.

Донецька область.

Фото Донецького офісу Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe.