Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що прогнозованого в період з 14-15 квітня по 22-23 квітня може не бути, якщо населення дотримутиметься карантинних заходів.

"Ми його можемо оминути, якщо будемо дотримуватися карантинних заходів. До впровадження карантинних заходів пік очікувався на 14 квітня, нині всі експерти, математичне моделювання показують, що 14 квітня піка в нас не буде. ВООЗ учора заявила всім країнам: не думайте послаблювати карантин, не піддавайтеся на політичні ігри, тримайте свої протиепідемічні заходи на рівні, на якому вони впроваджувалися", – сказав Віктор Ляшко в ефірі програми "Право на владу".

"Україна найпізніше дійшла до тисячі, і наші заходи показують, що в нас не така стрімка динаміка зростання від 1000 до 10 тисяч... Нам треба збільшити кількість тестувань, але водночас режим самоізоляції нам дає змогу зменшити кількість контактів, кількість нових захворювань. Результати жорсткішого карантину ми побачимо через 7-8 днів, відстежуючи динаміку. Приріст, який сьогодні є в районі від 10 до 15 відсотків щодоби, прогнозований – і він значно менший, ніж якби не було запроваджено карантинних заходів. Пік ми можемо пройти непоміченим для всієї системи охорони здоров'я, якщо дотримуватися запропонованих заходів", – додав головний санітарний лікар.

Він підкреслив, що всі країни ЄС, які забарилися із введенням жорстких обмежувальних заходів, отримали зростання захворюваності та великі показники смертності.

Віктор Ляшко також зазначив, що в Україні наразі є можливість проводити до 30 тисяч тестувань щотижня.

Фото: МОЗ