Вона була в області серед фінансово самодостатніх. Тож мала амбітні плани на майбутнє.

— Але карантин дуже негативно позначився на доходах ОТГ, — каже її керівник Микола Костюкевич. — У лютому власні доходи виконали на 82 відсотки, а за перший квартал — лише на 68. Далися взнаки податкові канікули, які запровадили в Україні. І все ж за рахунок субвенції виплатили зарплату за березень і аванс за квітень вчителям. Так само профінансували з місцевого бюджету виплати бюджетникам. Тих, хто працює на території ОТГ, за власний рахунок у відпустки не відправляли.

Тим часом багато людей, які працювали за межами ОТГ — у Луцьку (доїхати тепер туди неможливо, бо міжміське сполучення скасовано), втратили роботу через карантин, декого відправили у відпустки без збереження зарплати, бо нічим її виплатити. Люди не скаржаться в надії, що після пом’якшення умов карантину знову повернутися на свої робочі місця. А поки що тримаються, бо у селі ще мають сякий-такий запас продовольства — картоплю, буряки, моркву, консервацію, у хлівах — свиней, курей. Але надовго їх не вистачить. Бояться голоду, тому засаджують городи і молять Бога про дощ, щоб вродило хоч щось.

До речі, у 1993—1996 роках у Підлозці після аварії на Чорнобильській АЕС переїхало 150 сімей із північних районів Рівненщини — Рокитнівського, Дубровицького, Зарічненського, Сарненського, Володимирецького, де для них побудували котеджі. Вони на власному досвіді знають, що таке біда. Тому всі стараються дотримуватись під час карантину протиепідемічних рекомендацій — без нагальної потреби не з’являються на вулицях —хіба тільки у магазин (їх у 9 населених пунктах ОТГ 12, усі їх контролюють) чи аптеку, і то у масках. «У штаті ОТГ маємо робітників з благоустрою, вони займаються прибиранням територій, дезінфекцією громадських місць», — розповідає керівник ОТГ.

— Дітей взагалі на вулицях не видно, — каже Микола Костюкевич. — Хіба на годинку якусь випустять батьки у свій двір, бо люди живуть у приватних будинках. Самі ж активно садять городи. Так само працюють із дотриманням усіх вимог карантину і п’ять наших агроформувань, то є надія, що хоч із хлібом будемо — тільки б трохи дощику випало.

— Цими днями від мережі супермаркетів АТБ розвезли по домівках самотнім літнім людям, яким за 80, та інвалідам 98 продуктових пакетів, — розповідає голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич. — Звичайно, настрій у людей через загрозу епідемії святковим не назвеш — кожен переживає за себе, за рідних, і, звичайно ж, за те, яким буде у нього майбутнє. Від людей чую, що покладаються лише на себе і на Бога.

Записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.