Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголошує на тому, що інформація про кількість громадян, захищених від повторного зараження COVID-19 завдяки власному імунітету, стає стратегічно важливою. "За даними науковців, від 25 до 50 відсотків людей, які були інфіковані, можуть взагалі не відчувати симптомів. Тому урядам дуже важливо знати реальну кількість людей, які перехворіли коронавірусом у масштабах країни. Такі дані дадуть можливість ухвалювати ефективні рішення про те, коли припиняти заходи соціальної ізоляції, знову відкривати бізнес та школи. Адже люди, які мають імунітет, можуть безпечно повертатися до звичного життя", – акцентує О. Кондратюк.

Заступниця глави парламенту звернула увагу на міжнародний досвід. Вона зауважила, що владою США вже надано перший дозвіл на використання сертифікованого тесту на виявлення антитіл до COVID-19. Також у США обговорюють наміри видавати імунні сертифікати тим, хто перехворів. Водночас Національний інститут охорони здоров'я США планує дослідження понад десяти тисяч здорових добровольців для виявлення серед них громадян з антитілами до корона вірусу. Тестування населення на імунітет, наголошує О. Кондратюк, проводиться в Іспанії та Великій Британії. Відповідні дослідження для виявлення частки населення, яка безсимптомно перехворіла на коронавірус, плануються в Аргентині та Австрії.

"Уряд, МОЗ та РНБО мають негайно розпочати розроблення стратегії тестування населення на наявність антитіл до коронавірусу. Необхідно забезпечити реалізацію такої стратегії відповідними ресурсами. Треба планувати закупівлю або власне виробництво достовірних тестових систем на антитіла до COVID-19", – наголошує Олена Кондратюк. За її словами, варто також розглянути питання про видачу імунних сертифікатів для населення та готувати відповідні зміни до постанов Кабінету Міністрів. "Громадяни з імунітетом повинні отримати можливість хоч завтра стати до роботи, щоб прогодувати свої сім'ї", – переконана заступник Голови Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.