Села Старосільської ОТГ, що в Рокитнівському районі на Рівненщині, загубилися в поліських лісах. Звідси до Білорусі — рукою подати, тоді як до райцентру Рокитне — 72 кілометри. Але тут, у поліській глибинці, люди живуть цивілізовано, у багатьох приватних будинках — бойлери, тож є всі зручності, що й у містах.

Та й самі чотири села ОТГ Старе Село, Вежиця, Переходичі, Дроздинь доглянуті, чисті. Погляньте лише, який вигляд має після капремонту, виконаного за час карантину, школа у селі Переходичі (на знімку). Я недаремно наголосила на школі, бо в Старосільській ОТГ дуже багато дітей (2050 шкільного віку) — 90 відсотків усіх сімей багатодітні. Тож створення комфортних умов для навчання — пріоритет місцевої влади, каже голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич (на знімку), який до обрання на цю посаду очолював районний відділ освіти. «Закінчуємо роботи з капітального ремонту школи і у селі Вежиця (тут 270 учнів) — перекрили дах, облаштовуємо фасад. Приємний сюрприз після виходу з карантину чекає і на молодь: облаштовуємо два футбольні поля зі штучним покриттям у Старому Селі та Дроздині. За кошти громади придбали шкільний автобус», — перераховує зроблене.

Хоча ОТГ і б’є рекорди в Україні за рівнем народжуваності, за кількістю багатодітних сімей, люди хотіли б, щоб і тут, на місці, центральна влада подбала про створення робочих місць. Щоб з настанням тепла чоловіки не залишали дружин, дітей, виїжджаючи на заробітки. Адже малечі потрібен батьківський нагляд. Голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич, у силу своїх можливостей, намагається створювати робочі місця бодай у комунальних закладах, як, скажімо, у місцевій пекарні, яка скоро випікатиме хліб за соціальними цінами.

Але його потуг замало. ОТГ могла б привабити інвестора будівництвом виробництва із замороження лісових ягід, грибів, чим промишляють і заробляють собі на життя місцеві мешканці. А ще якби уряд активізував реалізацію закону про видобуток бурштину, на який багаті довколишні ліси. Мали б роботу чоловіки...

А поки що 300 багатодітних сімей виживають за рахунок соціальних допомог і виплат, а також за рахунок лісу, городів та підсобних господарств. Саме такі джерела доходу у багатодітної сім’ї Наталії та Василя Прітів із Старого Села (на знімку). Вони виховують десятьох дітей (ні, вони не рекордсмени, бо у селі є сім’я з 16 дітьми): п’ятимісячного Федора, Сашка (2,5 року), Миколу (5 років), Аллу (7), Бориса (8), Олену (9), Степана (майже 11), Дмитра (12), Віталія (13). Глава сім’ї час від часу виїжджав на заробітки, але тепер доглядає за 80-літнім тестем, що дає йому можливість виховувати дітей. Та й дружині потрібна поміч з догляду за дітьми.

— Сім’я хороша, трудолюбива, законослухняна, вірить у Бога, — характеризує Прітів голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич. — Мають старенького бусика для своїх потреб. Живуть дружно, у злагоді із совістю.

Фото надано ОТГ.