Мабуть, багатьом в Україні відома історія боротьби сіл нашої Великоозерянської сільської ради за своє існування (про це навіть знято фільм). Бо після аварії на Чорнобильській АЕС їх віднесли до зони обов’язкового відселення.

Дехто виїхав в іншу місцевість, але більшість мешканців залишились. Ми звертались у різні високі інстанції, щоб села продовжували функціонувати, і нас почули. Наші чотири села (Великі Озера, Шахи, Великий Черемель, Різки) віднесли до ІІІ зони добровільного відселення. Про це навіть був прийнятий Закон України від 3.02.2004 №1411-ІУ «Про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення», а також Постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.2004 №622 «Про внесення змін у Додаток 1 до Постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 23 липня 1991 року №106».

Відтоді наші села живуть у звичному режимі, господарюють, як і скрізь в Україні. Людей збурив нещодавно прийнятий закон про землю. Відтак багато хто виявив бажання отримати по два гектари землі для ведення особистого селянського господарства, що гарантує громадянам України Земельний кодекс. Хоча на Поліссі землі піщані, малородючі, але ми, місцеві мешканці, призвичаїлись і на них вирощувати картоплю, буряки, моркву, інші потрібні овочі. Бо із землі та лісу поліщуки виживають.

Тож багато наших мешканців хочуть використати це надане Земельним кодексом право, тому написали заяви про виділення землі у Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області.

Там людям відмовив тодішній в. о. начальника (радіолог) Ростислав Корзун, посилаючись на ст. 170 Земельного кодексу України, що, мовляв, землі непридатні для сільськогосподарського користування.

І не взяв чиновник до уваги ні згаданий мною закон України, ні постанову Кабміну, згідно з якими з 2006 року територію нашої сільської ради перевели із другої зони в третю. А це дозволяє вести всі види сільськогосподарської діяльності.

Ще більше збурення серед мешканців нашої Великоозерянської сільської ради викликало повідомлення про те, що у той час, коли місцевим мешканцям відмовляють надати по два гектари землі, проводяться двічі аукціони, на одному з них було надано в оренду 536 га земель Великоозерянської сільської ради Дубровицького району Рівненської області фірмі ЮП «АГРО Костопіль». Вартість оренди становить 168 346 грн. Все це було зроблено без погодження сільської ради та населення.

Це викликало соціальне напруження серед мешканців нашої сільської ради — через непрозорість інформування населення ширяться різні чутки про те, що цю землю взяв в оренду хтось дуже впливовий, щоб видобувати на ній бурштин, на який багата наша місцевість, інші кажуть, що для ведення сільського господарства.

Тож ми звернулись із листом до голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, щоб він розібрався, чому не надають землю нашим мешканцям і що все-таки збираються робити на орендованих гектарах орендарі. Громада має право знати про це. І ми чекаємо відповіді від керівника області.

Коментар

Ми ознайомили з текстом листа до редакції начальника ГУ Держгеокадастру в Рівненській області Миколу Шустова, який на цій посаді зовсім недавно — із 7 травня. Він попросив Великоозерянського сільського голову Михайла Рябого надіслати йому лист з детальною інформацією, кому конкретно з мешканців було відмовлено в наданні землі, щоб він міг уважно розібратися у цій проблемі.

Михайло РЯБИЙ, Великоозерянський сільський голова.

Дубровицький район