Представники меблевого бізнесу з різних регіонів зібралися на стратегічній сесії у Рівному. Разом з керівництвом Рівненської ОДА працювали над створенням однойменного кластера на Рівненщині.

«Наш регіон може стати основою кластера, що буде частиною технологічного хабу. Тут є сировина і підприємства цієї галузі. Вони можуть об’єднати зусилля, щоб стимулювати свій бізнес. Кластер стане комунікаційним майданчиком, на якому генеруватимуться рішення для підвищення конкурентоспроможності на ринках. І влада теж може допомогти у цьому. Є дієві програми підтримки бізнесу від держави, а також в області. Водночас на Рівненщині створені рівні можливості для ведення бізнесу», — зазначив голова ОДА Віталій Коваль (на знімку).

За словами голови Української асоціації меблевиків Володимира Патіса, у європейських країнах кластери працюють. Бізнеси об’єднуються та спільно напрацьовують ініціативи, що сприятимуть впровадженню інноваційних продуктів, розширенню ринків збуту, підвищенню компетентності працівників, співпраці з владою. У результаті підприємства, що входять до кластера, створюють сприятливі умови ведення бізнесу. Вони переходять від роботи на рівні «сировини» до виготовлення продукції з доданою вартістю. Це робить галузь більш конкурентною та забезпечує їй активне просування на ринках.

Таку думку поділяє і Ольга Яловенко, його колега з асоціації, яка приїхала на стратегічну сесію з Черкас: «Коли ми працюватимемо разом, то матимемо вагоміший результат. Деякі підприємства налагоджують повний цикл виробництва і далі вони не ростуть».

За результатами сесії учасники напрацювали «дорожню карту» зі створення кластера. Планується, що основними компонентами будуть: аналітика і продажі, розроблення продуктів, оптимізація закупок, виробництво, кадри, інфраструктура, фінанси і податки.

Фото прес-служби РОДА.