Сесія Рівненської обласної ради під головуванням голови облради Олександра Данильчука (на знімку) минулої п’ятниці була динамічною і конструктивною. Депутати розглянули більше півсотні питань, що стосувалися забезпечення життєдіяльності області, внесли зміни до обласного бюджету-2020.

— Перерозподіл видатків на більш нагальні потреби став можливим завдяки тому, що в період карантину заклади освіти і культури області зекономили на енергоносіях відповідно 12,4 мільйона та 1,5 мільйона гривень. Відтак збільшили фінансування на будівництво та реконструкцію шкіл і дитсадків на понад 18 мільйонів гривень, — розповіла начальник департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, яка доповідала з цього питання. — На

Програму підтримки малозахищених верств населення виділили 1 мільйон, Програму підтримки окремих медичних закладів — 9 мільйонів, на програму «Питна вода Рівненщини» — 3,8 мільйона гривень (3 мільйони — на придбання спецтехніки, 780 тисяч — Комунальному підприємству «Рівнеоблводоканал» на гідролізну установку для виготовлення гіпохлориту).

Депутати проголосували за пропозицію депутата Богдана Файфури про виділення 1,6 мільйона гривень на придбання джерела іридію для Комунального підприємства «Рівненський обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради.

На сесії заслухали інформацію голови Рівненської ОДА Віталія Коваля про епідситуацію в області у зв’язку з епідемією коронавірусу. Депутати отримали вичерпну інформацію з цього питання, як і отримують її щодня мешканці області, з якими голова РОДА налагодив хорошу комунікацію з допомогою соцмережі, ЗМІ.

І все ж не обійшлося без гострих запитань, зокрема депутат від «Батьківщини» Микола Драганчук навів факт, коли медсестра з Костополя була інфікована на роботі, її відправили додому на самоізоляцію, але вона змушена була купувати ліки власним коштом, нею мало цікавився сімейний лікар. Цілком резонним було запитання голови фракції «Батьківщини» Миколи Кучерука до Віталія Коваля про те, чому він не взяв радником депутата облради Геннадія Шевченка, який багато років очолював протиепідемічну службу Рівненщини і має великий досвід боротьби з епідеміями.

Гостро дискутували депутати навколо питання щодо долі Комунального закладу «Міжнародний аеропорт Рівне» Рівненської обласної ради. За борги виконавча служба виставила на торги паркувальний майданчик і гаражі аеропорту, але призупинила цю процедуру, оскільки обласна влада всіляко намагається зберегти цілісність цього об’єкта. Щоправда, виконавча влада в особі Віталія Коваля бачить вихід у передачі його у концесію. Тим часом депутати теж хочуть зберегти аеропорт, але іншим шляхом. Скажімо, депутат Богдан Файфура апелював голові РОДА: «Тоді концесіонери не будуть зацікавлені у пасажирських перевезеннях. Відтак ми маємо прийняти стратегічне рішення: зробити реструктуризацію боргів і погасити їх, щоб зберегти аеропорт. Інакше його розграбують. Для багатьох він — ласий шматок, про що свідчить заявка десяти бажаючих взяти участь у торгах по аеропорту».

Депутат Юрій Благодир сказав, що завдання депутатів нинішньої каденції — зберегти аеропорт. Богдан Файфура запропонував робочій комісії з порятунку аеропорту розробити покроковий план і винести його на наступну сесію, що підтримано депутатами, так само як і Звернення Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів, в якому депутати пропонують внести КП «Міжнародний аеропорт Рівне» до переліку об’єктів стратегічного значення.

Заступилися депутати Рівненської обласної ради і за атомну енергетику України, прийнявши Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо підтримки державних підприємств — виробників електричної енергії.

«Ми, депутати Рівненської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка склалася в державі після затвердження Міністерством енергетики та захисту довкілля України оновленого прогнозного балансу електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. Він передбачає виведення підприємств держсектору економіки атомної галузі в резерв, переведення енергоблоків на роботу на зниженій потужності, а натомість збільшує обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній.

У зв’язку з такими діями Мінекономіки відбувається значне зниження виробництва атомної галузі. А це може призвести до зупинення енергоблоків АЕС, збитків державному і місцевим бюджетам та банкрутства об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Велику значимість для економіки Рівненщини має Рівненська АЕС, а тому, враховуючи наявну інфраструктуру даної атомної електростанції, існує можливість створення на територіях, прилеглих до станції, технологічних парків, основними напрямами роботи яких можуть бути ІТ-технології та сільське господарство. У зв’язку з цим пропонуємо:

— створити умови для отримання на прилеглих до міст-супутників атомних електростанцій територіях в межах тридцятикілометрової зони спостереження можливостей отримувати електричну та теплову енергію за прямими договорами;

— передбачати для згаданих зон спостереження компенсаційні виплати за рахунок державного бюджету у випадку обмеження диспетчерських потужностей», — йдеться у Зверненні.

Враховуючи викладене та з метою недопущення знищення державних підприємств-виробників електричної енергії (атомних електростанцій), які мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, депутати звернулись до парламенту та уряду в установленому законодавством порядку розглянути питання стосовно внесення змін до Законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Конкретні формулювання змін викладені у Зверненні.

До речі, подібні думки на захист вітчизняної атомної енергетики у майже всіх мешканців Вараша та прилеглих населених пунктів, загалом мешканців області, для яких ядерні об’єкти є дуже важливими у плані виживання та в інших аспектах, пов’язаних із розвитком 30-кілометрових територій навколо АЕС, у тому числі Рівненської. Тож будь-який неправильний, дискримінаційний рух щодо АЕС (не тільки Рівненської) збурює суспільство, створює соціальне напруження і невдоволення діями уряду. Це бачать і розуміють обласні депутати, які ближчі до народу. Тому підтримані людьми і прийняли таке Звернення на захист вітчизняної атомної енергетики, бо її знищення на догоду олігархам, судячи із суспільних настроїв, люди не пробачать і не дозволять.