Багато хто відгукувався, навіть голова Рівненської ОДА Віталій Коваль здавав тут кров, показуючи приклад, гідний наслідування. І люди відгукувались, зокрема працівники Служби судової охорони, поліції охорони, інші правоохоронці.

Донорів могло б бути значно більше, якби не одне АЛЕ...

А полягає воно у тому, що люди, які живуть у районних центрах чи селах, не можуть здати там крові навіть за великого бажання, для цього їм потрібно їхати у Рівне, в той же обласний центр служби крові. А громадський транспорт через карантин між населеними пунктами не ходить, щоправда, потихеньку почали відновлювати сполучення, але в окремих районах. Та будьмо реалістами: кому з донорів захочеться так некомфортно діставатися до обласного центру, витрачати на проїзд чи бензин свої гроші (не у всіх же власні авто є).

Така ситуація створилася знову ж таки через недолугу медичну реформу, яку характеризують словами, яких не знайдеш у словнику, якщо не всі, то більшість мешканців Рівненщини. Саме вона, ця недолуга реформа, фактично знищила з 1 лютого 2020 року відділення трансфузіології у районах Рівненщини, перетворивши їх всього-на-всього у пункти збереження донорської крові або банки крові. Іншими словами — забору крові у районах медики не проводять з 1 квітня.

— А до того самі переробляли свіжозабрану донорську кров на компоненти: свіжозаморожену плазму та еритроцити. Тепер ми зберігаємо для району запаси свіжозамороженої плазми приблизно на два роки. У  екстрених випадках замовляємо еритроцити у Рівному, в обласному центрі служби крові (за цю послугу платить лікарня), — розповідає старша медсестра лікарняного банку крові Комунального неприбуткового підприємства «Володимирецька ЦРЛ» Юлія Токарська. — Найчастіше її замовляють реанімація, хірургія, акушерсько-гінекологічне відділення і терапія, рідше — травматологія і дитяче відділення.

На Рівненщині загалом є одинадцять медзакладів, які мають такі запаси донорської крові.

Після реорганізації «служби крові» у Володимирці вже заборонено залучати донорів. Хоча, зі слів Юлії Токарської, люди й досі телефонують, пропонуючи на волонтерських засадах, безплатно здати кров для медичних потреб — але отримують відмову через скасування цієї послуги в районі (і в інших теж).

Фактично внаслідок так званої реформи медицини кров для переробки можна здати лише в Рівному.

Тим часом тільки у Володимирецькому районі Рівненщини є 83 почесні донори України.

Володимирець.