Віталій Боговін, Михайло Федоров, Сергій Трофімов, Ірина Венедіктова, Арсен Аваков, Іван Баканов.

У заході брали участь перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов, віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, голова Служби безпеки Іван Баканов, народні депутати.

Цивілізована передача справ

Новопризначений керівник області сказав, що відчуває особисту відповідальність за те, як має жити Запорізький край. «Розумію очікування від моєї діяльності Президента, Кабінету Міністрів і мешканців нашої області. Дуже важлива підтримка національної програми «Велике будівництво». У регіоні вже стартувала низка проектів, контроль над виконанням яких буде посилено. Насамперед — це завершення будівництва мостів. У планах — реконструкція головної площі області, а також відновлення доріг. Нині наше завдання — відновити минулорічні надходження в бюджет, які скоротилися на 50 відсотків, за рахунок залучення в область інвестицій, ефективного використання бюджету, збільшення кількості робочих місць і повернення бізнесу в регіон. Уже є напрацювання в альтернативній енергетиці, у водневій енергетиці, відбулися переговори щодо можливого будівництва сміттєпереробного підприємства. Є напрацювання в спортивній сфері. Готові заносити на руках інвесторів. Ми підтримуємо вектор, який задано Мінцифрою для підвищення ефективності роботи державних органів. Плануємо створити онлайн-карти доріг, мобільний ЦНАП, єдину гарячу лінію «112», проект «Смарт Запоріжжя», нові цифрові державні сервіси тощо. Зробимо акцент на розвитку й захисті інтересів малого й середнього бізнесу, а також на проведенні чесної і прозорої приватизації. Плануємо зробити сучасну та доступну медицину в області. Продовжимо підтримувати соціальні ініціативи, розвиток спорту, освіти та культури. Щоб цього досягти, потрібно втілювати нашу стратегію. Разом з усіма гілками та рівнями влади — працювати як єдина команда», — сказав Віталій Боговін.

Проблеми вимагають комплексних рішень

Призначення збіглося з візитом у регіон голів силових відомств. Вони провели спільну координаційну нараду із правоохоронцями області, намітили загальний план діяльності з боротьби зі злочинністю. Насамперед з організованою.

Голова Служби безпеки Іван Баканов зазначив, що Запоріжжя — непростий і унікальний регіон. Це і його географічне положення, і економічний потенціал, і люди, котрі тут працюють. «Але, на жаль, ця унікальність приваблює і нашого ворога, який продовжує свої задуми із сепаратизації нашої країни. Тому ми повинні об’єднатися перед цим викликом. І СБУ насамперед звертає увагу на контррозвідувальну частину свого функціонала. Ми дякуємо Запоріжжю, яке з іншими містами вистояло в цій непростій ситуації і продовжує розвивати Україну», — підкреслив Іван Баканов.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова акцентувала увагу на тому, що Україна сильна своєю монолітністю. І побажала всім залишатися людьми, які прийшли змінювати свою країну на краще. «Запорізька область залишається однією з найбільш криміногенних в Україні. За показниками на 10 тисяч жителів регіон лідирує. І ми повинні вжити всіх необхідних заходів для виправлення ситуації. Заборгованість із зарплати по області становить 122 мільйони гривень. 6849 осіб без зарплати. За п’ять років не було жодного вироку по 175-й статті Кримінального кодексу України. Це комплексна проблема, яку необхідно терміново розв’язувати», — розповіла Генеральний прокурор.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що ключові завдання для регіону концентруються на двох основних тезах. По-перше, промисловий розвиток, по-друге, забезпечення якості життя для мешканців області. У промисловому розвитку це насамперед розвиток ключових запорізьких підприємств, забезпечення їх замовленнями, інноваціями, робочими місцями. «Тут є над чим працювати. Ми багато що починали, але так і не довели. Це і великий контракт між урядом і «Мотор Січ» з літальних апаратів. Сподіваюся, що ми це здійснимо. Те ж стосується металургійних підприємств і підприємств аграрного сектору, де необхідні інновації». За словами міністра, якість життя — це зокрема і безпека. Безпека для кожного з нас, безпека бізнесу. І тут є проблеми. Бандитські поняття й розбори мають залишитися в минулому.

Віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що над розвитком України нині працює чимало зацікавлених людей. Кожен знає свою справу й намагається в певній області змінити стан справ. Головне — мати бажання й чіткий план дій. «Ми втомилися слухати про те, що завтра буде гірше. Треба конкретно працювати. У нас багато структурованої інформації починаючи з того, хто заробляє на комунальних підприємствах у місті й області, і закінчуючи тими, хто збирає гроші в Кирилівці. Перевірятимемо дані й ставитимемо конкретні завдання», — заявив Михайло Федоров. Він додав, що в Запоріжжі активно будуватиметься міст, триватиме програма «Велике будівництво». І не можна допустити, щоб десь щось зупинилося.