«Уже шостий рік Державний історико-культурний заповідник міста Дубно активно співпрацює з Київським національним університетом будівництва і архітектури. За ці роки студенти першого та шостого курсів виконали великий обсяг робіт з обмірних креслень, замальовок, дипломних і курсових проектів. Усі вони спрямовані на відновлення історичного вигляду нашого міста, а в результаті — перетворення його на культурно-видовищний центр для туристів з розгалуженою готельною інфраструктурою», — розповів директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Леонід Кічатий.

Так, студентка Анна Томусяк презентувала проект відновлення автентичного фасаду Будинку контрактів у місті Дубно, який поступово руйнується. А ось метою дипломної роботи Катерини Бичкової було дослідження реконструкції історичних будівель під створення сакральних комплексів на прикладі Центральної синагоги міста.

Студентка Кристина Бондаренко проаналізувала містобудівну ситуацію міста Дубно та запропонувала територію вулиці Свободи звільнити від автомобілів та влаштувати пішохідну зону з лавами. Адже вулиця в перспективі може стати туристичним шляхом від Дубенського замку до Луцької брами. Також студентка звернула увагу на такий архітектурний об’єкт як хмелефабрика на вулиці Свободи. Будівлю зведено ще в 1831 році чеською меншиною, продукція заводу неодноразово займала перші місця в міжнародних конкурсах пивоваріння. Саме тому, на думку юної архітекторки, важливо відтворити не лише історичну функцію цього об’єкта, а й додати нову — готельно-ресторанну.

«Усі ідеї студентів-архітекторів дуже цінні для Дубно. Адже вони спрямовані на активізацію притоку туристів до міста, створення робочих місць, поліпшення дозвілля містян», — додав Леонід Кічатий.