Час від часу Зарічненський район — Рівненська поліська глибинка — заявляє про себе історичними знахідками: у 2004 році це був човен — рубанка козацької доби, знайдений у річці Стир, який нині зберігається в Зарічненському районному краєзнавчому музеї; а у 2014-му місцеві краєзнавці, зокрема, священик Павло Дубінець, виявили у Вільнюсі пам’ятку старослов’янської мови, написану у Ноблі (нині село Зарічненського району) рівно 500 років тому — 14 червня 1520 року.

Якби не карантин, то святкування 500-річчя української першокниги, яка навіть старша за Пересопницьке Євангеліє, відбувалася б більш масштабно, бо на рівні парламенту, області, району планувалось ряд заходів... І все-таки документальний фільм про Нобельське Євангеліє за авторства Олексія Бухала на Рівненщині переглянули з великим інтересом.

А до 14 червня місцеві умільці каменярі Олександр Галевський, Андрій Ломако виготовили пам’ятник знак Нобельському Євангелію із різновидів граніту: покостівки, капустянки (червона частина), лабродариту, а також використали чорний базальт. Написи, що є на Пам’ятному Знаку, надали священик Павло Дубінець (текст із Біблії) та редакція газети «Полісся» — світський текст і макетування. Доставив Пам’ятний Знак із с. Старі Коні в с. Нобель Олексій Дубінець. А на місці зробили основу і встановили його Сергій Кричкевич і Сергій Червінський із с. Морочне та Микола Куликович, тракторист із Нобля. Долучилися до цієї справи і Зарічненські РДА та райрада, Локницька ОТГ, благодійний фонд «Наш край» народного депутата України минулого скликання Василя Яніцького і просто пересічні мешканці Зарічненського району.

Саме 14 червня у селі Нобель, на церковній горі, священик місцевої церкви отець Олександр освячував встановлений Пам’ятний Знак 500-річчю написання Нобельського Євангеліє (на знімках) — як увічнення історичної пам’ятки жителями Зарічненського району та Локницької ОТГ. Відкрив Пам’ятний Знак голова Локницької ОТГ Степан Харковець. Виступили з нагоди такої неординарної події головні її винуватці — краєзнавці Валентина Тумаш та Павло Дубінець, делегований представник від Василя Яніцького Оксана Слободзян, староста Нобля Валентина Ташликович, привітали всіх керівники Зарічненського району Віктор Кушнерук та Аркадій Місюра.

У районних заходах був ще один пункт — виготовлення макета старовинного поселення Нобель часів XVI століття. З цим чудово впоралися викладачі Зарічненської школи мистецтв Тетяна Ломако, Степан Веселовський, Олена Миронюк, Юлія Ломако — під керівництвом Ірини Островської та Павла Дубінця.

Подія відбулася. Але вона ще не завершена. Бо ж Нобельське Євангеліє (його факсимільні копії виготовлені коштом Василя Яніцького і подаровані Зарічненському району та області) ще й досі так і не повернулося на свою батьківщину, в с. Нобель, у церкву. У тому місці, звідки воно пішло, має лежати Нобельське Євангеліє.

смт Зарічне.

Фото автора.