На ньому обговорили пакет антирейдерських законопроектів, які найближчим часом будуть зареєстровані у парламенті. Це — зміни до процесу роботи державних реєстраторів, а також зміни до Кримінального кодексу та посилення покарання за рейдерські правопорушення. Серед пропозицій, зокрема, більш жорстке покарання за підробку документів та втручання в роботу реєстрів, збільшення у 10 разів штрафів для осіб, які подають на державну реєстрацію підробні документи — від 85 до 170 тисяч гривень, запровадження механізму «червоної кнопки» для Мін’юсту, аби швидко зупинити рейдерську атаку та багато інших пропозицій.

«Досі щодня в Україні фіксували в середньому 80 «рейдерських» правопорушень. Сподіваюсь, наш пакет законопроектів знизить ці показники до мінімуму», — розповіла голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Галина Янченко (фракція «Слуга народу»).

«Ідея створення ТСК виникла ще півроку тому, а утворено комісію два тижні тому. Ми себе позиціонуємо як орган, який покликаний у Верховній Раді створювати сприятливий для бізнесу клімат у державі, — зауважила Галина Янченко у коментарі «Голосу України». — Зокрема, працюватимемо над розглядом скарг представників бізнесу на роботу правоохоронних органів, податкової, місцевого самоврядування, щоб зрозуміти, що не так в українському законодавстві, і на основі цих скарг внести зміни до чинного законодавства чи рекомендувати Кабінету Міністрів змінити підзаконні акти. Не виключено, що порушуватимемо і питання кадрових змін, якщо хтось створює систематичні проблеми для інвесторів — як внутрішніх, так і зовнішніх».

Виїзне засідання відбулося за участю народних депутатів України, представників бізнесу, українських та іноземних бізнес-асоціацій, Федерації роботодавців України, Спілки українських підприємців, Американської торговельної палати, Нотаріальної палати України, двох заступників міністра юстиції. За словами Г. Янченко, два антирейдерські законопроекти — це зміни до Кримінального кодексу України, які передбачають посилення відповідальності для реєстраторів, якщо вони вчиняють дії, які фактично призводять до рейдерства, та зміни до деяких законів, спрямовані на вдосконалення реєстраційного законодавства. «Наприклад, антирейдерська комісія Мін’юсту могла відмовити бізнесу у розгляді скарг через неправильно заповнену форму. Пропонується цю норму усунити, а також продовжити строки розгляду скарг, — розповіла парламентарка. — Досить дискусійною є норма про так звану «червону кнопку» для антирейдерської комісії, тобто заморозити подальші реєстраційні дії, якщо бізнес звертається зі скаргою про рейдерство, до прийняття рішення судом або цією комісією. Є також питання і до перевірки даних перед реєстраційними діями та щодо силових захоплень».

Спецкомісія працюватиме щонайменше рік, далі прийматиме рішення Верховна Рада. «ТСК ставить за мету вдосконалити українське законодавство та створення сприятливого інвестиційного клімату. Антирейдерські законопроекти — це лише перший крок, — резюмувала Галина Янченко. — Наступні ініціативи — це зміни в процес управління арештованими активами АРМА. До мене надходило чимало скарг, коли прокуратурою накладається арешт на певні активи, які передаються АРМА. Ближче до осені ініціюємо низку змін до податкового законодавства, яке дуже важливе для інвестиційної привабливості країни».

Фото зі сторінки Галини Янченко у Фейсбуці.