Захід відбувається в режимі відеоконференції під головуванням заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Віце-маршалка Сейму Республіки Польща Ришарда Терлецького.

Засідання Асамблеї відкрив голова польської частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький. Він відзначив, що Асамблея мала відбутися в Польщі, однак цього не сталося у зв'язку з епідемією COVID-19. За його словами, польська сторона розраховує, що наступна Асамблея відбудеться, як і планували, у Варшаві, можливо, восени цього року.

У Польщі з великою увагою та повагою стежать за розвитком політичної ситуації в Україні, у тім числі й за розвитком ситуації з пандемією, яка зачепила всю Європу та світ, відзначив Терлецький. "Ми відкриті до співпраці, у тому числі й в боротьбі з цією заразою, хоча це питання наших міністерств та урядів", - сказав пан Віце-маршалок. Він також наголосив на важливості відновлення міжнародних переходів на кордоні, авіа-, залізничного та автомобільного сполучення між Україною та Польщею, оскільки це зовнішній кордон ЄС. Польщу також хвилює питання контролю за дотриманням протиепідемічних заходів в Україні, на кордоні між Україною та тимчасово окупованими територіями. Водночас польська сторона відзначила, що на піших переходах на україно-польському кордоні виникають великі скупчення людей, і це питання потребує врегулювання.

Заступниця Голови Верховної Ради України, голова української частини Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща Олена Кондратюк від імені української делегації привітала учасників Асамблеї в її оновленому складі. "Той факт, що попри пандемію коронавірусу проводимо онлайн-зустріч, свідчить про те, що ми бажаємо доброзичливого україно-польського діалогу, - зауважила парламентарка. - Переконана, що український та польський парламенти повинні відіграти ключову роль у здійсненні такого діалогу". Олена Кондратюк наголосила, що Україна і Польща не мають іншого шляху, аніж розвивати добросусідські, рівноправні та взаємовигідні відносини стратегічного характеру. "Наші народи і країни не мають права на непорозуміння, особливо враховуючи складне історичне минуле, - наголосила політик. - Маємо усвідомити, що Росія завжди буде беніфіціаром україно-польских чвар, вона намагатиметься вносити розбрат у стосунки між державами, саме тому маємо зробити все для того, аби не дати нікому розсварити наші країни, що ослабить їхню стійкість перед російським тиском. Україна добре знає, що таке агресія і війна. Війна проти нас триває, вона поруч, Україна заплатила і продовжує платити непомірно високу ціну, щоб бути частиною європейської спільноти".

Олена Кондратюк подякувала віце-маршалокам Сейму Польщі Ришарду Терлецькому за відвідини прифронтових зон України та Малгожаті Госєвській за адвокацію українських питань у Польщі. "Важливо обговорити не лише питання взаємодії, а і спільної безпеки, адже сьогодні ніхто не застрахований від гібридної агресії - чи то політичної, чи економічної, чи гуманітарної, чи збройної, - зауважила політик. - Ми високо цінуємо підтримку України з боку Польщі на шляху інтеграції до ЄС та НАТО, голос Польщі був потужним, коли 12 червня цього року альянсом приймалося рішення про приєднання України до програми розширених можливостей НАТО".

Парламентарка також відзначила серед пріоритетів співпраці - розвиток україно-польського транскордонного і міжрегіонального співробітництва, зокрема, реалізацію політики добросусідства, взаємодію в рамках ініціативи "Трьох морів" - Україна зацікавлена брати участь у цьому проекті, а також у стратегічних проектах не лише в сфері інфраструктури та транспорту, а і енергетики, військово-промислового комплексу.

Під час Асамблеї було порушено питання соціального захисту мільйонів українських трудових мігрантів у Польщі.

Учасники Асамблеї обговорили декілька тем: діяльність Верховної Ради України та Сейму і Сенату Республіки Польща з метою підтримки економічної та соціальної стабільності у зв'язку з пандемією COVID-19; безпека в регіоні (інформаційні війни, кібератаки та гібридні загрози); україно-польське співробітництво у військовій та енергетичній сферах, допомога на розвиток та гуманітарна допомога; україно-польські торговельно-економічні відносини; інфраструктура, пункти пропуску, митні правила, становище трудових мігрантів; соціальний розвиток, співпраця в галузі освіти (польське шкільництво в Україні і українське в Польщі); україно-польський діалог з історичних питань.

За підсумками Асамблеї буде прийнято спільну декларацію XII сесії Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща.

"Голос України"