Йдеться про 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб, понад мільйон виборців без зареєстрованого місця проживання та ще майже 3,3 мільйона внутрішніх мігрантів. Це стало можливим після ухвалення Центральною виборчою комісією двох постанов на виконання положень Виборчого кодексу — «Про порядок зміни виборчої адреси» (постанова № 88 від 18.05.2020 р.) та «Про порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання» (№ 103 від 11.06.2020 р.). Чинності документи набудуть уже з 1 липня цього року.

Основним завданням тих, хто боровся за ці зміни протягом довгих років, залишається активізація внутрішньо переміщених осіб та інших громадян, мобільних всередині країни, для участі у місцевих виборах, адже тепер їхні голоси будуть почуті та зараховані, зазначив під час прес-конференції голова ЦВК Олег Діденко (на знімку), додавши, що це стало важливим кроком в інтеграції переселенців у їхні нові громади, адже відсутність реалізації права на участь у виборах певний час була відкритим болючим питанням для багатьох із них.

Водночас аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зауважив, що процедура голосування вже визначена, проте залишилося вирішити ще два складні завдання. Перше — інформування громадян про нові можливості для голосування. На цьому, до речі, наголошував і голова ЦВК. «Завдання доволі складне, адже часу залишилося мало для того, щоб цільові групи, на які спрямовано ці позитивні зміни, отримали інформацію, що їм потрібно зробити, аби отримати право голосу на місцевих виборах», — додав аналітик.

Друге питання — це підвищення ефективності правоохоронних органів щодо протидії зловживанням під час виборів. «Будь-яка процедура, яка нині є у Виборчому кодексі чи іншому законодавстві, може бути використана і на благо громадян, і в інтересах недобросовісних кандидатів. Тому сказавши, що держава не обмежує своїх громадян у правах, ми очікуємо, що правоохоронні органи будуть готові протидіяти будь-яким спробам незаконного використання цих нових лібералізованих процедур у недобросовісних інтересах», — наголосив він.

Йдеться, зокрема, про те, що у нас досі, на жаль, під час виборів активно використовується підкуп виборців. Тож не можна виключати, що ці нові лібералізовані процедури можуть бути використані у незаконний спосіб з метою впливу на результати голосування.

Водночас частиною інформаційної кампанії, зауважив О. Клюжев, має бути нагадування: крім нових прав виборці отримають і величезну відповідальність за використання нової процедури винятково для того, щоб взяти участь у голосуванні саме там, де вони реально проживають.

«Виборці мають розуміти: ніхто Кримінальний кодекс не скасовував у частині відповідальності за підкуп виборців. Нині ця відповідальність достатньо серйозна», — констатував аналітик ОПОРИ, додавши, що на рівні профільного комітету обговорюється можливість ще більшого посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

У свою чергу виконавчий директор Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва зауважила, що змінити виборчу адресу чи визначити виборчу адресу для тих виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання, відповідно до законодавства, можна буде з 1 липня до 9 вересня. Тобто часу залишилося трохи більш як два місяці, а це період відпусток, до того ж триває карантин.

Заяву про зміну виборчої адреси можна подати особисто, онлайн (це можна зробити на сайті Держреєстру виборців, але тут потрібен електронний підпис) чи через уповноважену особу, яка має відповідну довіреність. До заяви необхідно додати копію документа, що підтверджує адресу фактичного місця проживання. Це може бути довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, договір оренди житла, свідоцтво про проведення підприємницької діяльності, документ, що підтверджує родинні відносини — шлюб або догляд за особою, яка проживає за тією адресою, яку виборець хоче визначити своєю виборчою адресою. Водночас Т. Дурнєва зауважила, що у робочій групі, яка напрацьовує зміни до Виборчого кодексу, нині обговорюється можливість скасування документів, які підтверджують фактичне місце проживання, і привітала такий підхід. Адже людина, на її переконання, не має доводити фактичне місце проживання.

Фото з Фейсбуку.