30 червня 2020 року минає сорок днів, як відійшов у вічність визначний державний і громадський діяч України, один з організаторів та член Правління Чорнобильської асоціації народних депутатів України (ЧАНДУ) Анатолій МАТВІЄНКО (на знімку). Анатолій Сергійович відійшов у засвіти 22 травня 2020 року на 68-му році життя.

Уродженець Бершаді, що на Вінниччині, Анатолій Матвієнко, закінчивши у 1975 році Львівський сільськогосподарський інститут, розпочав трудову діяльність у Бершадському районному міжколгоспному будівельному управлінні. З 1977 року — на комсомольській роботі. Пройшов всі етапи важливої роботи з молодими українцями — від першого секретаря Бершадського райкому комсомолу до Першого секретаря Центрального Комітету ЛКСМ України (1989—1990 рр.). У 1986 році очолював оперативну групу з мобілізації молоді для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, брав безпосередню участь у діяльності Урядової комісії та в інших роботах на радіоактивно забруднених територіях.

А. С. Матвієнко всім серцем підтримав державну незалежність України та самовіддано працював на благо розвитку рідної держави. Очолював Вінницьку обласну державну адміністрацію, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, був президентом громадської організації «Інститут відкритої політики», ініціатором створення та головою ради Фонду сприяння розвитку мистецтв України, надавав підтримку талановитій молоді та творчим колективам. Брав участь у створенні декількох українських політичних партій демократичного спрямування, які зробили вагомий внесок у становлення та розбудову суверенної України.

Свою громадську та політичну позицію А. С. Матвієнко активно виявляв під час роботи у вищому законодавчому органі України, будучи народним депутатом України першого, третього—шостого та восьмого скликань. У парламенті очолював Комісію у справах молоді, Комітет з питань будівництва та місцевого самоврядування. У Верховній Раді України восьмого скликання був заступником голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка».

А. С. Матвієнко щиро підтримував створення і діяльність ЧАНДУ, що об’єднує майже 50 народних депутатів України нинішнього і попередніх скликань. Будучи членом Правління цієї парламентської організації і її неформальним лідером, завжди оперативно підключався до вирішення болючих проблем чорнобильців-ліквідаторів, до яких і сам належав.

Його авторитет серед ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, був незмінно високим.

Він завжди, коли дозволяло підірване чорнобильською радіацією здоров’я, брав активну участь у традиційних круглих столах ЧАНДУ, на яких обговорювалися шляхи вирішення проблем чорнобильців, порушував гострі питання перед державними органами та відповідальними посадовими особами незалежно від їхнього рангу.

Анатолій Сергійович був гармонійно розвиненою особистістю, цікавився поезією, любив туризм, був гарним футболістом, капітаном футбольної збірної Верховної Ради України, із спортивним азартом грав у теніс.

Останніми роками А. С. Матвієнко дуже хворів, що пов’язано з безпосередньою участю у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

На жаль, жорстока хвороба забрала від нас талановитого і чуйного чоловіка, здатного на вчинок, колегу, товариша і друга.

Світла і добра пам’ять про Анатолія Сергійовича Матвієнка завжди житиме в наших серцях.

Правліннята Чорнобильська координаційна рада ЧАНДУ.