Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що законодавчий орган влади налаштований на співпрацю, а зміни мають бути поступовими та безперервними. «Нещодавно закінчено важливу частину нашої спільної роботи — функціональний та інституціональний аналіз апарату Верховної Ради. Сподіваємося на підтримку наших партнерів у впровадженні напрацьованих рекомендацій для покращення його роботи в майбутньому», — наголосив Дмитро Разумков.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук акцентував увагу на ролі парламентських процедур і важливості планування законопроектної роботи. За його словами, вперше вдалося внести зміни до Регламенту та розробити план законопроектних робіт, що надасть роботі планомірності та ефективності. Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила на важливості проведення гендерного аудиту та гендерної самооцінки парламентаріїв. А керівник першого відділу програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке подякував керівництву Верховної Ради за співпрацю та відзначив прогрес у перетвореннях в роботі українського парламенту. Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева вказала на важливість процесів, що відбуваються в парламенті.

Річний звіт про результати діяльності Проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи презентувала координаторка проекту Наталія Євченко. Серед найважливіших досягнень вона відзначила проведення функціонального та інституційного аналізу апарату Верховної Ради України, а також роботу над стратегічним планом. Крім того, розроблено рекомендації щодо 40 законопроектів, інших пов’язаних документів, спрямованих на оптимізацію законодавчого процесу та проведення парламентської реформи в Україні; затверджено нову стратегію розбудови кадрового потенціалу апарату Верховної Ради; проведено гендерний аудит його апарату; затверджено методичні рекомендації щодо розвитку корпоративної культури, оновлено дизайн сайту; розроблено концепцію та дизайн прес-центру тощо.

Координаторка проекту поінформувала також про результати діяльності за період з березня по травень 2020 року. Учасники засідання Наглядової ради акцентували на інформаційній складовій та підвищенні відкритості парламенту й комітетів, важливості комунікації з суспільством. Керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний подякував представникам Європейського Союзу та ПРООН за підтримку та результативну співпрацю. «Завдяки спільній роботі маємо можливість проаналізувати та втілити кращі європейські та світові практики. Ми щоденно на зв’язку з експертами Офісу парламентської реформи, що дозволяє оперативно реагувати на нові виклики та реалізовувати спільні проекти», — зазначив В. Штучний. Він наголосив на необхідності створення парламентського тренінгового центру.

Учасники засідання також обговорили зміни до оновленого плану діяльності проекту на найближчий період, враховуючи вплив обмежувальних заходів на час карантину. Зокрема, йшлося про надання підтримки в умовах поширення коронавірусу, розробку додаткових онлайн-курсів для працівників апарату, створення електронного кабінету народного депутата тощо. Особливу увагу учасники засідання звернули на необхідність технічного оснащення прес-центру Верховної Ради та створення громадської приймальні.

«Нам потрібно створити сучасну громадську приймальню, за прикладом Центрів надання адміністративних послуг, з комфортними умовами та електронною чергою для проведення прийому громадян народними депутатами», — резюмував керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.