Від імені суддів Конституційного Суду України та себе особисто щиро вітаю вас з Днем Конституції України!

Багатовікове прагнення нашого народу до створення незалежної України завжди супроводжувалося любов’ю до рідної землі, героїзмом, відданістю та мужністю українців.

Державотворення, розвиток і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави, якою проголошена Україна, а також побудова її політичної та правової системи, неможливі без надійного фундаменту, яким є Конституція України. Саме Основний Закон України, як акт найвищої юридичної сили, як акт установчої влади, закріплює, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, яка відповідає перед людиною за свою діяльність.

Вкрай важливо, щоб Основний Закон України, його постулати були для кожної посадової особи держави не лише правовою декларацією з найвищою юридичною силою, а й нормою повсякденного життя.

На Конституційний Суд України покладено надзвичайно важливу місію — забезпечувати верховенство Конституції України.

Рішення Конституційного Суду України значною мірою впливають на процес державотворення, оскільки саме вони покликані забезпечити налагодження дій різних гілок державної влади відповідно до норм Основного Закону України.

Ще у 2004 році Конституційний Суд України у своєму Рішенні № 15-рп/2004 акцентував: «Верховенство права — це панування права в суспільстві. Верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність, зокрема у закони, які за своїм змістом мають бути проникнуті передусім ідеями соціальної справедливості, свободи, рівності тощо».

Свідченням здійснюваної Конституційним Судом України діяльності на засадах прозорості, дотримання принципів прав людини та верховенства права, уможливлення всебічної реалізації норм Основного Закону України є багаторічне співробітництво Суду з органами конституційної юрисдикції іноземних держав та міжнародними організаціями, а також визнання його світовою спільнотою, яка прагне підвищити значення конституційної юстиції у світі.

Рішення Конституційного Суду України дедалі частіше отримують підтримку з боку Ради Європи та її робочих органів, зокрема Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії), Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Організації Об’єднаних Націй. Це свідчить про те, що діяльність Конституційного Суду України з властивими йому принципами людиноцентризму та демократії є надзвичайно важливою у контексті реалізації євроатлантичного вектора зовнішньополітичної концепції України та її інтеграції в європейський простір.

У цей знаменний день бажаю всім злагоди і миру, родинного щастя, міцного здоров’я, невичерпної енергії та творчої наснаги.

Пам’ятаймо, що у кожного з нас є відповідальна місія — розбудова України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної і правової держави.

З повагою, Голова Конституційного Суду України
Олександр ТУПИЦЬКИЙ.