1 липня святкує свій 82-й день народження Президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» Петро Таланчук — постать, знана не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Обдарований учений, політик, талановитий організатор і керівник народився 1 липня 1938 року в селі Городище-Косівське Володарського району на Київщині. З дитинства завзятий і працьовитий, відмінно навчався в школі. Після військової служби витримав конкурс до Військово-морського політичного училища імені Жданова в Ленінграді (нині Санкт-Петербург), а через рік був переведений до Вищого військово-морського училища імені Фрунзе. У 1960-му вступив на механіко-машинобудівний факультет Київського політехнічного інституту, який з відзнакою закінчив 1965 року. Педагогічну і наукову діяльність розпочав асистентом на кафедрі, захистив кандидатську дисертацію, в якій досліджував динамічні характеристики приладів, і в подальшому розширив цю тему в докторській дисертації.

У Київському політехнічному інституті Петро Таланчук обіймав посаду проректора з навчально-виховної роботи, а під час горбачовської «перебудови» і демократизації був обраний (у 1987 році) ректором навчального закладу. Це він, ризикуючи всім, у 1989-му надав зал КПІ для проведення установчого з’їзду Народного Руху України, де було затверджено Програму Народного Руху України за незалежність України та її перебудову.

У 1989-му розпочав політичну діяльність як депутат Верховної Ради СРСР. Лідер «по життю», бунтар, який прагне перемоги над обставинами та можливостями, у 1992 році, у найважчі для молодої Української держави часи, він ризикнув очолити одну з найбільш зруйнованих галузей — став першим міністром освіти незалежної України і впевнено розпочав реформу освіти. За його ініціативою було скликано перший З’їзд працівників освіти, учасники якого обговорили і прийняли Державну національну програму «Освіта» (Україна ХХІ століття). У програмі були закладені революційні погляди Петра Таланчука, які запалили учасників з’їзду, і вони спільно заклали в прогресивну програму стратегічні завдання реформування освіти, а саме: відродження й розбудова національної системи освіти як найважливішої ланки виховання свідомих громадян України, формування освіченої, творчої особистості, становлення її фізичного й морального здоров’я; виведення освіти в Україні на рівень розвинених країн світу шляхом докорінного реформування її концептуальних, структурних, організаційних засад; подолання монопольного становища держави в освітній сфері, глибока демократизація освіти. Але, на жаль, реалізація цієї програми не була доведена до кінця. Проте це не зупинило його. Зважаючи на обставини, він відшукав інший шлях її впровадження — створив і очолив вищий навчальний заклад нового покоління — Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» (1999). Один з наймолодших у державі, нині він є одним із найпотужніших класичних університетів із сучасною матеріально-технічною базою інтегрованого типу для здійснення навчально-виховної, науково-дослідної діяльності та впровадження інновацій. Університет має ліцензованих понад 100 спеціальностей на різних освітніх рівнях (https://ab.uu.edu.ua).

За 20 років своєї діяльності заклад випустив майже 165 тисяч студентів, високоякісних фахівців різних спеціальностей та освітніх рівнів — від молодшого спеціаліста до магістра, від інженерних спеціальностей до гуманітарних, зокрема вищу освіту здобула безпрецедентна кількість громадян з особливими освітніми потребами — більш як 10 тисяч осіб. Ці результати було зафіксовано за період з 1 липня 2002-го до 1 липня 2018 року як рекорд України в категорії «Освіта» (місце фіксації рекорду: м. Київ, Україна; дата: 26 вересня 2018 року).

То чому ж такий високий результат? Бо в Університеті «Україна» створена аура доброзичливості до студентів. Це велика дружна сім’я, де викладачі-професіонали презентують якісну освіту, де можна скористатися безплатно великим спектром можливостей: у наукових, творчих чи спортивних конкурсах/змаганнях; основами волонтерської, скаутської, туристичної діяльності в студентському самоврядуванні; розвинути творчі навички в театральному, хореографічному чи вокальному гуртках. Кожна родина, яка бажає своїй дитині гарного майбуття, отримання якісної освіти в закладі, де панує доброзичлива аура, є сучасні аудиторії та лабораторії, можливості участі в міжнародних програмах, зупиняє свій вибір на Університеті «Україна».

Усе життя іменинник наполегливо працює задля добробуту людей та держави, адже недаремно йому від народження Богом даний талант не тільки до самовідданої праці, а й до постійного пошуку ідей, що неодмінно втілюються в життя, та боротьби з несправедливістю.

Колектив бажає Петру Таланчуку міцного здоров’я, невичерпної енергії, натхнення, нових плідних здобутків на ниві освіти і науки в державі:

«Знаючи вас як професійного та енергійного керівника, якому притаманні дуже цінні якості: почуття нового, принциповість, наполегливість у досягненні поставленої мети, а в низці випадків і здійснення занадто ризикованих кроків, бажаємо, щоб ви добудували омріяний освітянський комплекс та здобули перемогу над ворогами-загарбниками, а справедливість узяла гору над невіглаством».