Ініціаторами законопроекту виступили понад 30 народних депутатів від різних парламентських фракцій, серед яких і представники «Слуги народу» — голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна, заступники голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас і Григорій Мамка, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017—2018 років Ігор Василів, заступник голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна, член Комітету з питань свободи слова Олександр Санченко, а також депутати із фракції «Голос» у повному складі.

Законопроект пропонує забезпечувати відкритість роботи комітетів Верховної Ради України «шляхом їх обов’язкової онлайн-трансляції через свої веб-сторінки на офіційному веб-сайті Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет», — ідеться в тексті законопроекту.

Більшість парламентських комітетів уже мають на своїх офіційних сторінках посилання на трансляцію засідань через платформи YouTube чи Zoom, проте не всі. Відсутність обов’язкової онлайн-трансляції, на думку авторів законопроекту, створює можливість зловживань, адже громадськість не має доступу до інформації про те, як голосують депутати на засіданнях комітетів.

«Нещодавно депутати на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради України проголосували за виділення 2,6 мільярда гривень із фонду з боротьби з COVID-19 на доплати працівникам МВС. Проте жоден громадянин України не може отримати інформацію про те, хто конкретно з депутатів проголосував за це рішення», — розповіла співавтор законопроекту, народний депутат від «Голосу» Олександра Устінова. — Як з’ясувалося, бюджетний комітет не веде відеофіксацію своїх засідань та облік персонального голосування. Щоб не допустити такого в майбутньому і було зареєстровано законопроект. Українці повинні мати право знати, за що голосують депутати та на що витрачаються їх податки. Відкритість та прозорість засідань — це захист від «потрібних» рішень та доступ громадськості до інформації».

Наразі відповідно до чинного законодавства під час засідань парламентського комітету ведеться лише загальна стенограма, з якої можливо отримати тільки загальну інформацію: скільки депутатів проголосували «за», «проти» відповідного рішення чи утрималися, а не поіменно.