Відбулася робоча зустріч голови РДА Алли Гонтар із головою Цуманської ОТГ Анатолієм Дорошуком, представниками селищної громади. На ній розглянули звернення жителів села Кадище щодо об’єднання розділеного на дві частини населеного пункту.

Така прикра недоречність трапилася ще в 1970-х роках, коли село Кадище розділили на дві частини між Цуманською селищною та Дідичівською сільською радами. Питання набрало нового звучання в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи. Якщо не буде внесено корективів, то частина Кадищ належатиме до Цуманської ОТГ, інша ж, разом із землями Дідичівської сільської ради, після створення Олицької ОТГ, відійде до неї. Тож жителі Кадищ просять Цуманську селищну раду нарешті об’єднати їхнє село.

Голова РДА Алла Гонтар запропонувала провести спільне засідання представників Цуманської та Дідичівської громад, аби зафіксувати спільну згоду на об’єднання Кадищ.

До речі, така ситуація непоодинока в області. Абсурдним, наприклад, видається та ситуація, що село Струмівка, що межує з Луцьком, теж поділено на дві частини. Одна з них, що лежить ліворуч шосе Луцьк — Рівне, належить до Липинської сільської ради, друга, що лежить праворуч, Підгайцівській сільській раді. Щоправда, ситуація тут має перспективу до розв’язання. Оскільки в плані проведення адміністративно-територіальної реформи обидві ОТГ мають об’єднатися в одну — Липинську. Але цей абсурд тривав півстоліття. Всі знали про нього і ніхто не збирався ліквідовувати цю недоречність. Тож є надія, що із завершенням реформи Кадище і Струмівка розв’яжуть свої територіальні проблеми.

Взагалі в питаннях територій в області чимало недоречностей. Через байдужість міської влади Луцька, частина вулиць обласного центру досі знаходиться на територіях приміських сільських рад. Таких прикладів можна навести чимало.

Зокрема, майже половина вулиці Володимирської забудована на землях Заборольської сільської ради, вулиця Теремнівська і частина проспекту Відродження — на землях Липинської сільської ради. За радянських часів це, можливо, і не мало значення, а тепер може стати причиною серйозних суперечок.

Волинська область.