Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час комітетських онлайн-слухань «Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав корінних народів і національних меншин» повідомила, що у 2019—2020 роках до Уповноваженого надійшло 76 повідомлень громадян про випадки дискримінації за ознаками етнічногo, національного походження.

«Було ініційовано 58 проваджень за виявленими інцидентами, що мали ознаки расової дискримінації або були спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та нетерпимості», — зазначила Людмила Денісова.

Вона уточнила, що з початку 2020 року надійшло 16 таких заяв, які, зокрема, стосувалися дотримання мовних прав національних меншин і корінних народів.

«Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який ухвалено у квітні 2019 року, жодним чином не розв’язує проблему щодо мовних прав національних меншин та корінних народів», — заявила пані Людмила.

Насамкінець Уповноважений нагадала, що Конституційний Суд України розглядає питання щодо невідповідності положень закону про мову Конституції України, де вже надала свою позицію.