Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела робочу зустріч з представниками Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Арманом Татояном та Джорджем Тугуші, під час якої сторони обговорили нинішню ситуацію в українських в’язницях, де станом на 1 серпня 2020 року перебували понад 51 тисяча осіб.

«Повідомила, що загалом у Державній кримінально-виконавчій службі України налічується 182 установи виконання покарань, з яких 29 — на території Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, 5 — на території тимчасово окупованого Криму, а 27 установ — законсервовані. Загалом в установах виконання покарань перебувають 51 248 осіб, з них 16 169 осіб — у 17 СІЗО. 1 536 чоловіків та 22 жінки засуджені довічно», — зазначила Людмила Денісова.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини також поінформувала, що станом на 1 серпня 2020 року Офісом Омбудсмана здійснено 512 моніторингових візитів у рамках реалізації національного превентивного механізму, що випереджає кількісний план таких перевірок за 2019 рік. Зокрема, 108 таких візитів здійснено до установ ДКВС, з них 42 — до усіх СІЗО України. З 7 квітня по 29 липня 2020 року здійснено 370 моніторингових візитів з метою перевірки дотримання прав людини в умовах карантинних заходів, пов’язаних з епідемією коронавірусної хвороби.

«У 99 відсотках моніторингових візитів фіксуються порушення прав людини. Так, за результатами візитів у 2020 році відкрито 4 кримінальні провадження за фактами катувань засуджених, перевищення влади та неналежного надання медичної допомоги. Щодня я отримую інформацію від органів центральної влади, в підпорядкуванні яких перебувають місця несвободи, щодо кількості хворих на COVID-19 серед працівників та утримуваних осіб. Загалом станом на 1 серпня на лікуванні від COVID-19 перебувають 16 хворих, з них 2 засуджених, 12 працівників ДКВС та 2 медичних працівників», — повідомила Л. Денісова.

Омбудсман наголосила, що національний превентивний механізм надалі здійснюватиме моніторингові візити з метою перевірки дотримання прав людини у місцях несвободи в умовах пандемії COVID-19. За їхніми результатами, як повідомили у прес-службі Омбудсмана, спільно з партнерськими організаціями буде підготовлено спецдоповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із зазначеної проблематики.

«Після мого звернення до Міністерства юстиції України з 27 липня було відновлено право утримуваних на побачення з рідними та близькими за умови дотримання відповідних карантинних заходів. Акцентувала увагу членів ЄКПТ на проблемних питаннях, пов’язаних з проведенням експериментального проекту щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов та харчування особам, узятим під варту, в слідчих ізоляторах. Вважаю, що надання такої платної послуги має дискримінаційний характер за майновим станом», — заявила Людмила Денісова.

Представники Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Арман Татоян та Джордж Тугуші зазначили, що досвід та практична діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з реалізації національного превентивного механізму в Україні є позитивним прикладом для інших європейських країн.