Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні Комітету — 21 законопроект, з підготовки яких Комітет визначено головним, та 75 висновків на законопроекти направлено до головного комітету.

Прийнято Верховною Радою України: законів України — 2, постанов Верховної Ради України — 5, прийнято у першому читанні — 2 законопроекти.

Проведено парламентських слухань — 0, виїзних засідань Комітету — 0, робочих нарад, зустрічей — 3, круглих столів тощо — 6 з питань, які віднесено до предметів відання Комітету. Комітетом проведено 1 особистий прийом громадян. Брали участь у 7 заходах (конференції, семінари, засідання колегій тощо). Розглянуто листів і звернень народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських організацій — 1728.

За звітний період Комітет приділяв увагу правовому регулювання питань, що належать до предметів відання Комітету.

Закони, прийняті Верховною Радою України:

1. Закон України «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів» (Закон № 643-IX від 02.06.2020).

2. Закон України «Про внесення зміни до статті 17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (Закон № 733-IX від 18.06.2020).

Законопроекти, які прийняті у першому читанні:

1. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 2765).

2. Проект закону про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д).
Законопроекти, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

1. Проект закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1) (друге читання).

2. Проект закону про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д).

3. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (реєстр. № 2351) (друге читання).

4. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні (реєстр. № 2360).

5. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні (реєстр. № 2360-1).

6. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження європейських принципів модернізації української промисловості (реєстр. № 2464).

7. Проект закону про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо зобов’язань підприємств, установ, організацій та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, — встановлювати автоматизовані прилади контролю на стаціонарних джерелах викидів, а також оприлюднювати інформацію про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (реєстр. № 2638).

8. Проект закону про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки) (реєстр. № 2761).

9. Проект закону про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо удосконалення захисту тварин від жорсткого поводження (реєстр. № 2802).

10. Проект закону про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо допомоги на поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка (реєстр. № 3072-1).

11. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання ефективного користування ділянками нафтогазоносних надр (реєстр. № 3187).

12. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання і запобігання незаконному полюванню (реєстр. № 3200).

13. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством) (реєстр. № 3200-1).

14. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності (реєстр. № 3361).

15. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій (реєстр. № 3526).

16. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту дітей від спостерігання за полюванням (реєстр. № 3563).

Проекти постанов, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

1. Проект постанови про заслуховування інформації про стан і наслідки ліквідації пожежі у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення та на об’єктах Чорнобильської АЕС (реєстр. № 3345).

2. Проект постанови про заслуховування Звіту тимчасово виконуючого обов’язки голови Державної екологічної інспекції України Фірсова Є. П. (реєстр. № 3520).

3. Проект постанови про невідкладні заходи, пов’язані з подоланням негативних наслідків повені, та допомогу постраждалим у західних областях України (реєстр. № 3787).

4. Проект постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з ліквідації наслідків повеней в окремих районах Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської та Закарпатської областей України (реєстр. № 3794).

Виїзні засідання Комітету або підкомітетів, наради, робочі зустрічі тощо:

23 квітня 2020 року у режимі відеоконференції разом із Комітетом аграрної та земельної політики проведено робочу нараду щодо обговорення проекту закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин реєстр. № 2194.

23 червня 2020 року народні депутати України — члени Комітету взяли участь в онлайн-конференції засідання спільного комітету «Україна — Європейський банк реконструкції та розвитку».
07 липня 2020 року голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко у складі офіційної делегації України взяв участь у щорічному засіданні Асамблеї Рахунку ядерної безпеки у режимі онлайн-конференції.

09 липня 2020 року проведено виїзне засідання спільної робочої групи Комітету з питань екологічної політики та природокористування і Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо причин виникнення лісових пожеж та запобігання їх у майбутньому (м. Олевськ Житомирської області).

Комітетські слухання, круглі столи, конференції тощо:

1. Круглий стіл на тему «Вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні».

2. Круглий стіл щодо обговорення проекту закону про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду) (реєстр. № 2448).

3. Круглий стіл на тему «Шляхи вирішення екологічних проблем на території та об’єктах колишнього ВАТ «Радикал» у м. Києві».

4. Круглий стіл на тему «Імплементація Додатку XXVII до Угоди про асоціацію: прогрес, виклики та можливості».

5. Круглий стіл на тему «Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту».

6. Круглий стіл на тему «Національна система торгівлі квотами на викиди парникових газів».

7. Круглий стіл на тему «Державний екологічний контроль (законопроекти реєстр. №№ 3091, 3091-1, 3417)».

Питання, які розглянуті на засіданнях Комітету в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень:

1. Про затвердження штатного розпису апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

2. Про організацію виставки з нагоди Всесвітнього дня води, який щорічно відзначається 22 березня.

3. Інформація щодо звіту про перебіг і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 році.

4. Про інформацію народного депутата України Задорожного Андрія Вікторовича «Покращення екологічної ситуації з водними ресурсами за рахунок запровадження державного онлайн-контролю за станом стічних вод».

5. Про інформацію голів робочих груп щодо стану підготовки законодавчих ініціатив.

6. Про лист народного депутата України — заступника голови Комітету Маріковського О. В. про створення робочої групи щодо стану впливу на довкілля діяльності Дарницької ТЕЦ в м. Києві.

7. Про проект рішення Комітету за наслідками круглого столу на тему «Вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні».

8. Про проект рішення Комітету за наслідками круглого столу щодо обговорення проекту закону про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду) (реєстр. № 2448).

9. Про проект рішення Комітету за наслідками круглого столу на тему «Шляхи вирішення екологічних проблем на території та об’єктах колишнього ВАТ «Радикал» у м. Києві».

10. Про лист народного депутата України Фельдмана О. Б. щодо визначення дати проведення виїзного засідання Комітету до м. Харків 10—11 червня 2020 року та внесення відповідних змін до плану роботи Комітету.

11. Про лист народного депутата України Якименка П. В. щодо видобування корисних копалин місцевого значення.

12. Про проведення 10.04.2020 засідання круглого столу на тему «Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту».

13. Про інформацію заступника голови Комітету Маріковського О. В. про персональний склад робочої групи щодо стану впливу на довкілля діяльності Дарницької ТЕЦ в 
м. Києві.

14. Про звернення народного депутата України Василенко Л. В. щодо необхідності повернення до бюджету статей видатків на здійснення природоохоронних заходів та управління зоною відчуження.

15. Про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатацію його об’єктів.

16. Щодо забруднення атмосферного повітря підприємством ДТЕК Придніпровська ТЕС.

17. Про заслуховування керівників центральних органів виконавчої влади на засіданнях Комітету.

18. Про лист віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Резнікова О. Ю. щодо проведення робочої зустрічі з метою ознайомлення та обговорення стану справ у сфері, яка належить до повноважень міністерства, обміну інформацією щодо актуальних (пріоритетних) та проблемних питань, а також визначення шляхів подальшої плідної співпраці.

19. Про лист Міністерства енергетики та захисту довкілля від 04.05.2020 № ВР/1.1-5-11554 щодо пропозицій до Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

20. Про доцільність роз’єднання Міністерства енергетики та охорони довкілля з утворенням двох самостійних міністерств. Протокольне рішення Комітету № 29/14 від 06.05.2020.

21. Про доцільність роз’єднання Міністерства енергетики та охорони довкілля з утворенням двох самостійних міністерств.

22. Про відновлення належного фінансування бюджетних програм з екології, природокористування та інших предметів відання Комітету, в тому числі про необхідність повернення до бюджету статей видатків на здійснення природоохоронних заходів та управління зоною відчуження.

23. Про звернення Дніпровської обласної громадської організації «Дніпровська природна інспекція» та виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області щодо необхідності правового врегулювання питання охорони та використання водних ресурсів.

24. Про депутатське звернення народного депутата України Якименка П. В. щодо порушень вимог законодавства керівництвом КП «ВОДА EСАХАРА» та ТОВ «ПРОММЕТСПЛАВ» (Харківська область).

25. Інформація голови Комітету Бондаренка О. В., секретаря Комітету Фельдмана О. Б., голови підкомітету Овчинникової Ю. Ю. про лист директора Благодійного фонду «Міжнародна організація Лоренса Ентоні» Лайонела Де Ланге щодо імовірного продажу тварин (3 леви, 6 ведмедів) через аукціон.

26. Інформація народного депутата України Нестеренка К. О. щодо видалення зелених насаджень у центрі міста Дніпро.

27. Про Національну доповідь про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2017 році та Національну доповідь про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2018 році.

28. Про лист народного депутата України Якименка П. В. щодо визначення дати проведення круглого столу на тему «Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту».

29. Про звернення Харківської обласної державної адміністрації щодо сприяння внесенню змін до Державного бюджету України на 2020 рік у частині збільшення видатків Держводагентству.

30. Про збереження цілісності формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

31. Про ініціативу розроблення стратегії розвитку національної лісової політики та відповідних законодавчих актів України.

32. Про скасування та перенесення виїзного засідання Комітету до м. Харків на тему «Про проблеми реалізації державної екологічної політики України на Харківщині та шляхи їх вирішення» та до м. Івано-Франківськ на тему «Збереження та раціональне використання лісових ресурсів України. Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Домбровського кар’єру».

33. Про затвердження структури Національної комісії з радіаційного захисту населення України, заступників голови НКРЗУ та вченого секретаря.

34. Про лист народного депутата України — члена Комітету Прощука Е. П. щодо можливості проведення окремого онлайн-обговорення еколого-геологічних проблем Калуського гірничопромислового району з представниками Івано-Франківської ОДА, науковцями Івано-Франківського НТУ нафти і газу та представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

35. Інформація голови Комітету Бондаренка О. В., голови підкомітету Овчинникової Ю. Ю. про лист народного депутата України Бобровської С. А. щодо конфліктної ситуації між працівниками національного природного парку «Тузловські лимани» та місцевими фізичними особами, яка виникла 29 червня 2020 року на території НПП «Тузловські лимани».

36. Про лист Рахункової палати України стосовно результатів аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України.

37. Про розгляд питання щодо наслідків паводків та підтоплення населених пунктів, територій, сільськогосподарських угідь і виробничих об’єктів, що відбулись у західних областях України.

38. Про лист народного депутата України — члена Комітету Василенко Л. В. про виїзне засідання щодо проблеми затоплення шахт і забруднення питної води в межах Донецької і Луганської областей.

39. Щодо моніторингу техногенно-екологічного стану на території Калуського гірничопромислового району Івано-Франківської області.

Участь у конференціях, симпозіумах, семінарах тощо:

1. Участь Комітету у проведенні циклу публічних обговорень на тему «Євроінтеграційна платформа у сфері довкілля: реформи для природи (обговорення законопроекту України «Про території Смарагдової мережі» та про зобов’язання України з питань збереження природного середовища існування дикої флори та фауни (оселищ) у рамках Угоди про асоціацію)».

2. Участь у нараді щодо необхідності відновлення меліоративних систем в Україні та обговорення питання створення об’єднання водокористувачів в контексті зрошення.

Олег БОНДАРЕНКО, 
голова Комітету.