Нещодавно на Чернігівщині відбувся національно-патріотичний форум «Сіверська Брама», у якому участь взяли представники об’єднаних територіальних громад, інститутів громадянського суспільства, які працюють у сфері національно-патріотичного виховання, та представники Сухопутних військ Збройних Сил України.

Мета форуму — налагодження конструктивної взаємодії між інститутами громадянського суспільства у сфері поширення, впровадження та популяризації національно-патріотичного виховання в Чернігівській області.

Під час заходу учасники ділилися власним досвідом з проектного менеджменту, фандрайзингу, дизайну мислення, детально обговорили роль молодіжних центрів у розвитку волонтерства та національно-патріотичних рухів в Україні, різних форм організації національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання молоді, а також розвитку Пластового руху на Чернігівщині.

Для ефективної реалізації програми заходу в частині військово-патріотичного виховання молоді та популяризації Збройних Сил України до участі у форумі були запрошені офіцери відділу цивільно-військового співробітництва ОК «Північ». Військові презентували результати діяльності власної роботи в цьому напрямі, зокрема навели приклади своєї діяльності у чернігівських школах, професійних та вищих навчальних закладах, а також обговорили з учасниками проект нової «Концепції військово-патріотичного виховання та громадського сприяння безпеці і обороні». Водночас запросили учасників форуму до співпраці та налагодження цивільно-військової взаємодії, обговорили перспективні зустрічі та можливі проекти. Усі охочі змогли практично відчути себе військовослужбовцем Збройних Сил України, примірявши засоби захисту, решта ж обрала для себе привезену армійцями сучасну літературу про російсько-українську війну.

Серед поважних спікерів та гостей були також запрошені представники Українського інституту національної пам’яті, Національної скаутської організації України «Пласт», Асоціації молодіжних центрів України, громадських організацій та учасники бойових дій у зоні АТО/ООС, добровольці батальйону особливого призначення «Чернігів».

Владислав ТИЧИНА (спеціально для «Голосу України»).

Фото автора