Народний депутат Сергій Тарута і фотохудожник Юрій Білак (праворуч) під час презентації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

У кулуарах Верховної Ради України відбулась презентація фотокартини «Лист Сультіну» французького фотохудожника, українця за походженням, Юрія Білака. Фотоекспозиція відображає нове тлумачення історичного сюжету картини Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Ініціатор заходу — народний депутат України Володимир В’ятрович.

«Спочатку, коли їздив на фронт, я робив репортажні фотографії, — розповів фотохудожник Юрій Білак «Голосу України». — Я хотів відображати не самі події, а людей, які беруть у них участь. Першою фотороботою була «Тайна вечеря». Із 24 фотографій, які я зробив на фронті, вже потім, у студії, я зробив проекцію на деревину. Вони надруковані на дошках від ящиків снарядів до «Градів». Я хотів створити сучасні ікони за допомогою техніки «левкас» — змішуючи желатин із крейдою.

Картина символічно відображає прагнення українського народу до волі й перемоги».

На фотокартині «Лист Сультіну» українські бійці з 30-ї бригади ЗСУ під час чергування та у вільний час під Дебальцевим у 2015 році. Розмір світлини — 2,6 х 1,7 м.

Юрій Білак створив серію із 24 фотокартин «Проекція» на базі знімків із зони АТО та всесвітньо відомих картин. Роботи митця експонувалися у Франції, в аеропорту «Бориспіль», «Мистецькому арсеналі», Офісі Президента України.