На знімку: 4 вересня 1991 року. Підняття Державного Прапора над будівлею Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву).

«У зв’язку з проголошенням Верховною Радою України Акта про незалежність України, до прийняття Конституції України і проведення всеукраїнського референдуму про нову державну символіку, підняти над будинком Верховної Ради історичний національний синьо-жовтий прапор, що символізує миролюбну українську державу в образі чистого неба і хлібного лану», — гласила підтримана 265 народними депутатами постанова. Цього ж дня національний синьо-жовтий прапор під оплески тисяч громадян замайорів над будинком Верховної Ради.

Питання державної символіки уже тривалий час обговорювали і в суспільстві, і в коридорах влади, тож 4 вересня народний депутат Володимир Яворівський запропонував парламенту нарешті ухвалити постанову, яка  унормовувала б використання національного синьо-жовтого прапора до ухвалення нової Конституції. «Буде Конституція — і народ вибере собі символіку. Але Української Радянської Соціалістичної Республіки уже десять днів як немає, тому ми вчинимо розумно, якщо підтримаємо цю постанову», — зазначив він.

Цю пропозицію підтримав і Роман Лубківський, який закликав колег ухвалити рішення про внесення національного синьо-жовтого прапора до приміщення парламенту та встановлення його на куполі Верховної Ради.

Народний депутат Василь Червоній звернув увагу, що у дні державного заколоту 19—21 серпня 1991 року громадяни України саме під синьо-жовтими прапорами обстоювали конституційний лад і суверенітет України, ці кольори мають глибоку історичну традицію, тож саме життя підтвердило, що український синьо-жовтий прапор заслужив на те, щоб бути не просто національним, а державним символом незалежної української держави.

Після двох невдалих голосувань слово взяв народний депутат Генріх Алтунян, який звернув увагу на те, що вже не існує жодної союзної республіки, в якій би не було піднято національного прапора. «Люди, які стоять на площі, сьогодні чекають цього моменту. Вони тільки заради цього тут, тож давайте вчинимо гідно», — закликав він.

Зрештою, після того, як Голова Верховної Ради Леонід Кравчук навіть пригрозив відставкою, якщо не буде ухвалено цю постанову, 265 народних депутатів проголосували «за» і національний синьо-жовтий прапор замайорів над будівлею парламенту.