Основними викликами кампанії стануть, зокрема, нова для країни виборча система, партизація місцевого самоврядування. «Законодавство містить низку суперечливих моментів, пробілів і ми прогнозуємо, що отримаємо надзвичайно складний і скандальний процес підрахунку голосів. Власне, це закладено через недосконалу форму виборчого бюлетеня, а також традиційну практику заміни членів виборчих комісій. Тобто деякі з них, а можливо, й більшість, не знатимуть базових принципів виборчого законодавства. Тому час підрахунку голосів значно збільшиться», — прогнозує голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Ще один виклик — підготовка до волевиявлення в умовах епідемії коронавірусу, що, безперечно, позначиться і на агітації, і на голосуванні безпосередньо.

«Уперше вибори відбуватимуться в умовах пандемії, принаймні висновки головного санлікаря та прогнози доволі невтішні. Це призведе до зменшення в рази кількості спостерігачів на виборчих дільницях, що, у свою чергу, підвищить ризики фальсифікації результатів», — припустив голова КВУ.

За словами О. Кошеля, КВУ звернувся до Кабміну і глава уряду оперативно дав доручення головному санлікарю, який нині розробляє рекомендації щодо проведення виборів в умовах пандемії. «Однак уже минуло 11 днів, і ми вважаємо, що МОЗ і головний санлікар, мають працювати оперативніше», — наголосив він.

Загалом, за підрахунками КВУ, для забезпечення роботи дільниць в умовах пандемії з Держбюджету має бути виділено майже 150—200 мільйонів гривень. Ідеться про захисні маски, яких потрібно буде 13—15 мільйонів штук, дезінфектори, прилади для вимірювання температури. «На проведення необхідних закупівель також потрібен час, а його залишилося менш як 50 днів», — наголосив експерт.

Ще одним викликом може стати виборчий туризм. Як відомо, цього року значно спрощено можливість голосування не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання. Для цього громадянину, який має право голосу, потрібно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із відповідною заявою у паперовій або електронній формі. Жодних підтверджувальних документів для зміни місця голосування не потрібно. Лібералізація, з одного боку, дасть змогу проголосувати понад мільйону виборців, зокрема внутрішньо переміщеним особам, але з другого — може спричинити низку проблем і зловживань. Адже тепер будь-хто може подати заявку і проголосувати, наприклад, у курортній Затоці чи Конча-Заспі з дорогими землями. У цьому питанні роль правоохоронних органів істотно зростає. Як діятимуть вони, побачимо вже найближчим часом. Але й виборцям варто пам’ятати: зміна виборчої адреси на адресу, за якою громадянин фактично не проживає, є порушенням законодавства. І вчинення такої дії може призвести до спотворення результатів виборів.

Довідково

Змінити свою виборчу адресу і проголосувати на виборах 25 жовтня не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання можна до 10 вересня включно.

Для цього необхідно звернутися із заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання. Заява може бути подана у паперовій або електронній формі. У паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства. Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем з електронним підписом. Така заява повинна містити адресу електронної пошти, на яку виборцю може бути надіслано повідомлення про результати розгляду заяви. У заяві вказується адреса житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Повторно змінити виборчу адресу виборець зможе не раніш як через рік після останньої зміни виборчої адреси.